POSLEDNJI DANI JOVANKE BROZ NEDOSTOJNI SU BAŠ SVAKOG ČOVEKA: Evo u kakvim uslovima je zaista umrla sama i ZABORAVLJENA

0

Dok je Jovanka Broz, bivša prva dama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, uglavnom zapamćena kao supruga Josipa Broza Tita, njezina osobna povijest i doprinos sežu daleko izvan te pojedinačne uloge. Jovanka je potjecala iz cijenjene obitelji Budisavljević, a Savezu komunističke omladine pristupila je 1941. godine, nakon okupacije Jugoslavije.

Jovanka se tijekom Drugog svjetskog rata pridružila partizanskim snagama i bila politički komesar partizanske bolnice, pružajući podršku Šestoj ličkoj diviziji u najtežim trenucima. Za iskazanu hrabrost tijekom rata odlikovana je Ordenom za hrabrost, što je potvrda njezine neustrašivosti. Nakon rata seli se u Beograd i počinje raditi kao Titova sekretarica. Na kraju su se vjenčali 1952. godine, iako je između njih postojala značajna razlika u godinama. Njihov brak bio je u najmanju ruku nekonvencionalan. Nakon Titove operacije 1947. zbližavali su se sve dok se nisu odlučili vjenčati. Nakon Titove smrti, Jovanka nije imala pristup njemu, unatoč tome što su bili u braku. Nasilno je izbačena iz njihovog zajedničkog doma i podvrgnuta nehumanim životnim uvjetima dok je bila u kućnom pritvoru. Unatoč ogromnoj boli i nepravdi s kojom se suočavala, Jovanka je svih tih godina ostala hrabra i dostojanstvena.

Jovanka Broz preminula je 2013. čekajući rješavanje svoje ostavine u Beogradu. Izrazila je posljednju želju da bude položena kraj svog supruga Tita u Kući cvijeća. Njezin život i nasljeđe služe kao svjedočanstvo važnosti hrabrosti i dostojanstva u suočavanju s nedaćama. Unatoč nepravdama i nedaćama koje je proživjela, Jovanka Broz ostaje značajna ličnost u povijesti Jugoslavije i revolucionarnih kretanja svoga vremena. Nakon što se godinama osjećala izolirano i napušteno, na kraju je podlegla srčanom udaru u Beogradu 2013. godine.