Posle ovog sve žene će NAVALITI: Bolje da smrdi na beli luk nego na POKVARENU RIBU, nemojte se više BRUKATI! (FOTO)

0
79

Bijeli luk ljudi koriste diljem svijeta još od davnih davnina. Postoje tako čak i historijski zapisi o korištenju ove namirnice još iz doba izgradnje piramida u Egiptu, dakle od prije 5 hiljada godina.

U velikom broju nutricionističkih knjiga piše da je čuveni Hipokrat, koji se smatra ocem zapadnjačke medicine, svojevremeno savjetovao ljude da jedu i da koriste bijelu luk za mnogobrojne svrhe i za liječenje raznih bolesti, naročito respiratorne prirode, ali i rješavanje problema sa parazitima, sa lošom probavom, kao i problem malaksalosti i umora. Bijeli luk se i danas upotrebljava redovno u liječenju nekih zdravstvenih problema, prvenstveno za kardiovaskularne probleme odnosno probleme sa srcem, gdje se ubraja i arterioskleroza odnosno stvrdnjavanje arterija. On se isto tako upotrebljava i kod snižavanja lošeg holesterola, sprečavanja srčanog udara kao i mnogih drugih srčanih oboljenja.

Dakle, ukoliko se borite sa visokim pritiskom, ovo je najprirodniji način da ga regulišete. Potrebno je jesti ga jednom dnevno, a jedina eventualna nus pojava je neugodan zadah. Bijeli luk je također dobar za suzbijanje raznih upala.

Ukoliko imate probleme sa artritisom onda je bijeli luk idealno rješenje, naročito kada se jede na prazan stomak, čime se organizam lakše može izboriti sa bolovima koje artritis uzrokuje.

Bijeli luk uistinu ima šaroliku djelotvornost i može da pomogne i spriječi širenje bakterija, bradavica, gljivica i mnoge druge infekcije. Kako bi mogli osjetiti sve prednosti koje ima treba konzumirati samo jedno čeno dnevno. To je dovoljno. Bijeli luk je uistinu itekako zdrav i on svakako može da vam poboljša imunitet i olakša borbu protiv svake bolesti.