Polovina žena odgađa rađanje više djece nakon traumatičnog porođaja, pokazuje studija

0

Prema nedavnoj studiji provedenoj na platformi Mumsnet, više od 50 posto žena koje su doživjele traumu tijekom poroda odgodile su rađanje više djece. Anketa, u kojoj je intervjuirano 1000 majki, otkrila je da je 79 posto ispitanica izjavilo da je doživjelo traumu tijekom poroda. Ta je trauma često bila povezana s neplaniranim carskim rezom ili teškim, dugotrajnim i bolnim porođajima koji su klasificirani kao hitni slučajevi.

Tijekom poroda značajan broj majki navodi da su doživjele traumu. Od onih koji su doživjeli ovu traumu, gotovo dvije trećine izjavile su da su smatrale da zdravstvenim radnicima nedostaje suosjećanja tijekom poroda. Dodatno, 44% tih majki izjavilo je da je medicinsko osoblje dalo izjave koje sugeriraju da su odgovorne za svoje traumatično iskustvo. Nadalje, više od polovice tih majki izjavilo je da ih je negativno iskustvo obeshrabrilo da imaju više djece.

Prema statistikama, do 66% majki smatra da zdravstveni djelatnici nisu učinili sve što je u njihovoj moći da spriječe traume tijekom poroda. Nalazi ove studije su uznemirujući jer odražavaju iskustva nebrojenih žena, uključujući i ono političarke Theo Clarke, koja je javno progovorila o vlastitom traumatičnom porodu. Clarke je naglasio potrebu za većim suosjećanjem, obrazovanjem i poboljšanom skrbi za majke koje su pretrpjele slična iskustva, kako bi se promicala fizička i mentalna dobrobit ovih žena. Prema Justine Roberts, koja je povezana s online roditeljskim forumom Mumsnet, nalazi studije su alarmantni. Roberts je izjavila da se žene na dnevnoj bazi povjeravaju forumu o mučnim iskustvima s kojima su se suočile. Nadalje je naglasila da rezultati studije naglašavaju ozbiljnost ovog problema.