Ključno je voditi računa o roku trajanja pri kupnji prehrambenih proizvoda poput tjestenine, keksa, mlijeka, salama i mesa. Međutim, jeste li ikada razmišljali o mogućnosti da se te informacije petljaju? Moguće je da je meso prošlo kroz nehigijenske uvjete ili da su pilići nakon isteka roka trajanja zamrznuti, dezinficirani i prodani u dijelovima poput krilaca, bataka i bijelog mesa. Iako se ovo može činiti kao nevjerojatna priča, ona je zapravo stvarnost. Anonimni djelatnik jedne tržnice (čiji je identitet poznat autoru) iznio je stravične optužbe. Zaposlenik ostaje anoniman zbog straha od gubitka posla ili sigurnosti, ali tvrdi da razotkriva “prljavštinu” s kojom se zaposlenici tvrtke moraju nositi kako bi zaradili za život kako bi zaštitili potrošače.

Raditi kao zaposlenik u ovom trgovačkom lancu zahtjevna je obaveza, pogotovo u ovim teškim vremenima kada je sve teže osigurati posao za uzdržavanje obitelji. Bio sam jako ponosan na svoj posao i hvalevrijedne akcije koje sam proveo tijekom svog mandata ovdje, nakon nekoliko godina rada. Međutim, vremena su se od tada dramatično promijenila. Sada je naglasak na maksimiziranju profita, čak i ako to znači žrtvovanje dobrobiti kupaca. Ranije je svaki odjel imao određenog nadzornika koji je nadgledao kvalitetu mesa, mliječnih proizvoda, peciva i proizvoda. Danas se od nas očekuje da obavljamo bezbroj zadataka, od istovara kutija do rezanja mesa, skrivanja proizvoda kojima je istekao rok trajanja i skladištenja polica.

Hladnjaci koji ne rade moraju se popravljati najmanje jednom tjedno. Ova nevolja je već strašna, ali postaje još gora kada smo prisiljeni prevariti kupce za zanemariv iznos, slijedeći naredbe naših nadređenih. Kao što je jedan zaposlenik objasnio, voditelj trgovine je odgovoran za svaki profit koji nije zarađen ili izgubljen, a to u konačnici ima utjecaj na sve zaposlenike trgovine. Zaposlenica je naknadno otkrila uznemirujuću istinu koja se krije iza naizgled nevine fasade trgovine. Konkretno, zaposlenik je izrazio zabrinutost u vezi delikatesnih i mesnih odjela, te potencijalnih zdravstvenih rizika koji mogu proizaći iz njihovih proizvodnih metoda.

Što se tiče svježeg mesa, ono ima vrlo ograničen rok trajanja, obično samo nekoliko dana. Svo meso koje ostane neprodano nakon ovog kratkog vremenskog perioda bit će podvrgnuto dodatnoj obradi. U prvom tjednu, mesar će pokušati spasiti meso pranjem vodom i octom. Međutim, ako meso ostane neprodano nakon drugog tjedna, otišlo je preko granice konzumacije i bit će ili prenamijenjeno ili odbačeno.