Usne koje su i estetski ugodne i dobro njegovane su tražene jer služe kao vanjski pokazatelj dobrog zdravlja. Kada nam se usne počnu sušiti, to se često tumači kao znak dehidracije. Nadalje, postoje razni drugi pokazatelji koji mogu ukazivati ​​na temeljni zdravstveni problem. Slijedi nekoliko primjera:

Tipično, ova pojava služi kao pokazatelj dehidracije. Umjesto opetovanog nanošenja slojeva balzama za usne, preporučljivo je razviti naviku hidratacije konzistentnim unosom vode tijekom dana. Ovaj pristup rješava problem interno. Važno je suzdržati se od lizanja usana, jer slina pogoršava suhoću kože. Ako usne ostanu grube čak i nakon povećanog unosa vode nekoliko dana, moglo bi biti korisno napraviti nježan piling i zatim hidratizirati usne pomoću ljekovitog balzama za usne koji je lišen sjaja, boje ili okusa.

Prisutnost ružnih lezija na rubovima usta može se pripisati nedostatku vitamina B skupine, s posebnim naglaskom na vitamin B6. Ovi esencijalni vitamini igraju ključnu ulogu u održavanju dobrobiti živčanog sustava. Nadalje, vitalni su u proizvodnji serotonina i dopamina, koji upravljaju raspoloženjem i porivom, kao i melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna. Namirnice poput mrkve, piletine, jaja, ribe, mesa, špinata, koštuničavog voća, banana i brokule izvrsni su izvori ovih neprocjenjivih vitamina.

Podrijetlo ove bolesti može varirati od benignih uzroka, poput konzumiranja određene hrane ili pića koji ostavljaju zaostale tragove, do teških problema s jetrom. Ako primijetite stalnu neujednačenost boje usana, preporučljivo je potražiti savjet liječnika, osobito ako je popraćeno općim osjećajem slabosti. Osim toga, vrijedi napomenuti da pušenje može doprinijeti abnormalnoj obezbojenosti usana. Osjećate li osjetljivost i blago crvenilo oko rubova usana? To često može ukazivati ​​na lokaliziranu alergijsku reakciju na određene sastojke koji se nalaze u pasti za zube ili ružu za usne koji trenutno koristite. Prelaskom na druge proizvode ovaj problem obično možete riješiti u roku od dan ili dva.