Osnivač renomiranog benda Bijelo dugme, Goran Bregović, nesumnjivo je najslavniji muzičar sa naših prostora.  Brega i danas nastupa aktivno i to po najvećim svjetskim dvoranama. Bregović, poznati muzičar, 1993. godine se vjenčao sa svojom dugogodišnjom partnerkom, bosanskohercegovačkom manekenkom Dženanom Sudžuk, tokom ekstravagantne svadbene ceremonije održane u Parizu. Emir Kusturica je imao čast da bude kum ovom značajnom prilikom. Tokom zajedničkih godina, par je u svoje živote ugostio tri ćerke: Emu (rođenu u martu 1995.), Unu (rođenu u februaru 2002.) i Lulu (rođenu u maju 2004.). Dok Bregović poseduje više stanova rasutih širom zemlje, njegovo primarno prebivalište je u Beogradu, gde aktivno učestvuje u brojnim muzičkim saradnjama. Njegova supruga i kćeri, međutim, žive u Parizu. Osim toga, Bregović iz prethodne veze ima još jednu kćer Željku, koja je nedavno i sama postala majka, rodivši Bregovićevu dragu unuku Biancu.

Nakon što je pao sa visokog stabla trešnje visine preko četiri metra, muzičar je 12. juna 2008. godine zadobio teške povrede kičme. Zanimljivo, Bregovićev lekar je potvrdio da nije naneta nikakva trajna šteta, što mu je omogućilo da održi dva značajna nastupa u Njujorku. samo mesec dana kasnije. Bregović, koji se izjašnjava kao Jugosloven, namjerno izbjegava da se zaplete u političke stvari. Jednom prilikom je neustrašivo proglasio da je Jugoslavija bila posrednik, ujedinjujući različite regije koje obuhvataju pravoslavnu, katoličku i muslimansku vjeru. Otkrivajući utjehu u univerzalnom jeziku muzike, on je prepoznao važnost prihvaćanja vlastitog identiteta umjesto usvajanja tuđeg, jer muzika nadilazi kulturne barijere i rezonira sa samom suštinom čovječanstva. Bregovićev afinitet i urođeni talenat za muziku postali su očigledni u mladosti. Njegovo muzičko putovanje počelo je sa violinom tokom druge godine muzičke škole, ali nažalost, njegov uočeni nedostatak talenta doveo je do njegovog isključenja. Neuzdrmana ovim neuspehom, Bregovićeva majka je priskočila u pomoć kupovinom prve gitare i omogućila mu da nastavi da se bavi strašću za muzikom. Prije toga, njegovo muzičko znanje bilo je ograničeno na ono što je naučio od slučajnih poznanika. Uprkos neuspješnom iskustvu u muzičkoj školi, Bregović je izrazio veliku želju da upiše srednju umjetničku školu. Međutim, njegova majka se protivila ovoj odluci zbog uticaja njegove tetke, koja je širila glasine o prisustvu homoseksualnih učenika u toj školi, što je rezultiralo njegovim isključenjem. Da bi ublažila situaciju, Bregovićeva majka je odlučila da ga upiše u drugu školu, na veliko razočarenje muzičara iz njegovog kruga. Kako bi popravili njihov odnos, Bregovićeva majka je na kraju dala pristanak da joj kosa raste, što je efikasno ublažilo napetost između njih. Čak i dok je rastao, njegova nepokolebljiva ljubav prema muzici je opstala. Naime, tokom srednjoškolskih godina postao je član benda Izohips, gdje je pokazao svoj talenat na bas gitari.

Bez ikakvog izvinjenja, on otvoreno izjavljuje da preferira ulaganje u nekretnine i nedavno je bio veoma ponosan što je otkrio lokaciju jedne od svojih raskošnih vila u Beogradu. Naime, donio je hrabru odluku da snimi muzički spot u svom dvorištu, koristeći ga kao platformu za najavu predstojeće turneje “Bijelo dugme” u Americi. Stalni strah od neimaštine proganja me tokom čitavog mog postojanja. Za razliku od ovog utočišta, gdje uvijek postoji rođak na koga se može osloniti za obrok ili finansijsku pomoć, ulice ne pružaju takvu utjehu. Usred žestoke bitke, osoba može za tren oka izgubiti svu svoju imovinu. Strah od siromaštva je jednom u značajnom vremenskom periodu kočio moj napredak. Dok razmišljam o prošlosti, postaje jasno da sam ostvario preveliku prodaju upravo zbog tog istog straha.

 

Bregina raskošna vila je neosporan dokaz njegovog uspješnog ispunjenja želja, a sada mu je jedini prioritet dobrobit djece. U periodu koji je prethodio ratu posjedovao je brojne posjede, uključujući rezidencije, stanove, čamce i automobile. Intrigantno je primijetiti da pojedinci koji se suočavaju sa osiromašenjem često kupuju vođeni strahom. Tokom ove ere, Brega je prenio da su se njegove lične brige smanjile, preusmjeravajući pažnju na svoju djecu, dijeleći identične brige za njihov prosperitet. Ideja o potencijalnom ostavljanju male djece bez roditeljskog nadzora obično izmiče umom mlađe osobe kada se upusti u roditeljstvo. Međutim, kako starimo, pojačan osjećaj odgovornosti prema svom potomstvu ima tendenciju da se manifestira u poređenju sa mlađim roditeljima. “Posjedujem nepokolebljivu želju da im garantujem dobrobit u slučaju mog odlaska”, žarko je izrazio.