POBEDITE NESANICU: Ovo su 4 pravila za redovan i kvalitetan san!

0

Mnogi od nas su nekada imali problema sa snom i ukoliko ne spavamo redovno i dovoljno nismo spremni za normalno funkcionisanje tokom dana. Stručnjaci savetuju da je 8 sati dovoljno za normalno funckionisanje, dok neki misle da je dovoljno i 6 ili 7 sati sna. Svi su ljudi različiti i ne funkcionišu svi na isti način. Mi vam danas donosimo 4 pravila za redovan i kvalitetan san. Pročitajte u nastavku o čemu je reč!

Ono što mnogi od vas sigurno nisu znali je to da postoji hronična nesanica i da može biti veliki zdravstveni problem, jer naučno je dokazano da nedostatak sna remeti krvni pritisak, nivo šećera u krvi, metabolizam masti, kao i svako drugo funkcionisanje organizma. Ukoliko imate problem sa ovim, savetujemo vam da probate sa primenom nekih zdravih navike, pre nego se obratite za stručnu pomoć.

Kod sna je veoma bitno pridržavanje rutine spavanja, a to je da uvek odlazite u isto vreme, a i da se budite u isto doba dana. Između toga nije potrebno da dremate u popodnevnim satima. Veoma je i bitna takozvana higijena spavanja, tačnije, da jedemo barem dva sata pre spavanja, da ne pijemo alkohol i ne pušimo. Zatim, bitna je i relaksacija, u smislu da kada legnemo da probamo da se opustimo i da razmišljamo o stvarima koje nas umiruju. Mi vam danas donosimo nekoliko jednostavnih vežbi kak oda bolje utonete u san.

Dok ležite na leđima, udahnite i istegnite obe ruke iznad glave. Uz izdisaj, spustite ruke pored tela pa se masirajte od grudi ka stomaku. Ponovite onoliko puta koliko vam prija, a zatim pokušajte da zevate kao da ste veoma pospani. Organizam se zevanjem opušta i priprema za san. Dok ležite u krevetu stežite obe pesnice iz sve snage i izdržite tako što duže možete. Zatim, snažno stežite i opuštajte mišiće nogu. Vežbu izvodite pet minuta. Ona pomaže da se umorite i brže zaspite.

Lezite na desnu stranu, desnu ruku savijte u laktu, a dlan stavite ispred lica. Levu ruku oslonite laktom na kuk, a ruku spustite ispred stomaka. Desna noga je ispružena, a levo koleno savijeno na dušeku, ispred desne butine. Opustite se i ujednačite disanje. Ležeći u krevetu, savijte kolena, udahnite duboko i šakama privucite kolena na grudi. Dok ih privlačite oslobađajte vazduh postepenim izdisajem. Ponovite vežbu nekoliko puta, jer ćete tako ublažiti napetost u leđima.