OŽENIO JE DEVOJČICU I VASPITAO JE PO SVOJOJ MERI, PA POLUDEO ZA LJUBAVNICOM: Niko nikad nije živeo i umro kao što je on

0

Čak i nakon više od dvadeset godina od njegove smrti, Pablo Escobar je i dalje poznat, paralelno s njegovom vladavinom kralja narko-kartela Medellin. Svoju prisutnost u glavnim medijima velikim dijelom duguje mnoštvu publikacija, filmova i glazbe koji su njime inspirirani.

Rođen u obitelji farmera i školske učiteljice, Escobarov pohod na kriminalne aktivnosti započeo je tijekom tinejdžerskih godina. Navodno je njegov prvotni nezakoniti pothvat bila distribucija krivotvorenih diploma, a potom je uslijedilo lažiranje izvještaja i trgovina stereo opremom. Osim toga, preprodavao je nadgrobne spomenike i krao vozila, što je dovelo do njegovog prvotnog pritvaranja 1974. S vremenom se etablirao kao krijumčar droge i do sredine 1970-ih bio je ključan u uspostavi kriminalnog konglomerata koji će se na kraju transformirati u zloglasni Medellin kartel.

Tijekom svog vrhunca, kartel Medellin bio je vladajuća sila u industriji kokaina. Vođa kartela, Eskobar, zgrnuo je nevjerojatno bogatstvo od 25 milijardi dolara, zarađujući otprilike 420 milijuna dolara tjedno. S takvim bogatstvom, Eskobar je živio luksuznim stilom života, zajedno s ekstravagantnim zabavama, privatnim zrakoplovima i raskošnim domovima. U kasnim 1980-ima ponudio je otplatu duga svoje zemlje od 10 milijardi dolara ako bude izuzet iz ugovora o izručenju. Dok je bio u bijegu 1992.-93., Eskobar je navodno potrošio 2 milijuna dolara kako bi ugrijao svoju kćer. Unatoč Eskobarovim naporima, veliki dio njegovog bogatstva ostao je neiskorišten i pohranjen u skladištima i poljima. Prema njegovom bratu, otprilike 10% ili 2,1 milijarde dolara godišnje otpisano je zbog štete koju su prouzročili štakori ili vremenske nepogode, au nekim slučajevima je samo izgubljeno.

Među mnogim luksuznim posjedima u Escobarovom vlasništvu, najistaknutija je bila Hacienda Napoles, imanje od 7000 hektara smješteno između Bogote i Medellina. Imanje je nazvano po Napulju u Italiji, a navodno je izgradnja koštala 63 milijuna dolara. Njegove značajke uključivale su nogometno igralište, arenu za bikove, umjetna jezera, skulpture dinosaura, pistu, teniski teren i zoološki vrt. Međutim, imanje nije bilo bez kontroverzi, budući da je suparnički kartel jednom uništio kolekciju klasičnih automobila, koji još uvijek ostaju pougljenjeni na posjedu. Unatoč tome što su ga mještani opljačkali, imanje je i dalje popularna turistička atrakcija, a najpoznatije je po izložbi aviona kojim je Escobar koristio u svojoj prvoj vožnji droge u SAD.

 

Escobar je posjedovao privatni zoološki vrt u kojem je držao oko 200 životinja, uključujući slonove, nojeve, zebre, deve i žirafe. Mnoga od tih stvorenja ilegalno su dopremljena u zemlju Escobarovim avionima za drogu. Nakon njegove smrti 1993. većina životinja preseljena je u razne zoološke vrtove. Međutim, četiri vodenkonja su napuštena i ostavljena. S vremenom je njihova populacija rasla, a do 2016. godine na tom području živjelo ih je više od 40. Nažalost, ove potencijalno opasne životinje napravile su štetu na farmama i unijele strah među mještane. U pokušaju kontroliranja populacije, vlasti su počele sterilizirati mužjake vodenkonja.

U nastojanju da pridobije potporu običnih ljudi Kolumbije, Escobar se uključio u mnoge filantropske pothvate, zbog čega je dobio nadimak “Robin Hood”. Podigao je bolnice, stadione i stambene objekte za osiromašene građane, pa čak i sponzorirao lokalne nogometne klubove. O njegovoj popularnosti među mnogim Kolumbijcima svjedoči njegov izbor na drugu najvišu poziciju u nacionalnom Kongresu 1982. Nažalost, njegove kriminalne aktivnosti otkrivene su dvije godine kasnije, što je dovelo do njegove ostavke nakon kampanje za njegovo razotkrivanje. Ministar pravosuđa koji je vodio istragu prerano je preminuo.