Srebro je bez sumnje jedan od najpopularnijih metala među onima koji vole da nose nakit. Cijenjen je zbog svoje genijalnosti i trajne privlačnosti. Srebro, međutim, postepeno gubi svoj prepoznatljiv sjaj i potamni kada dođe u dodir s kožom ili bilo kojom drugom tekućinom, uključujući vodu. Za srebrni nakit je tipično da bude izložen kiši, ali i suncu. Ključno je biti spreman ako i kada se boja nakita promijeni. Kako očistiti srebro ključna je tema za sve dame, a o tome će biti riječi u ovom tekstu.

Srebro se najlakše čisti sirćetom. Ako imate više srebrnog nakita, trebat će vam posuda u koju ćete staviti 2-3 decilitra sirćeta, naravno, trebalo bi da promjenite količinu sirćeta u svom nakitu. Ključno je sav nakit natopiti sirćetom. Nakon toga stavite nakit u posudu i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Zatim stavite nakit u mlaku vodu na kratko. Crne mrlje bi trebale potpuno nestati kada se srebro izvadi iz vode. Isperite hladnom vodom, a zatim osušite pamučnom krpom.

Pepeo od cigareta i limunov sok koriste se za čišćenje srebra bez napora. Dobijenu smjesu utrljajte na srebrni nakit prije nego što ga isperete u mlakoj i hladnoj vodi i osušite pamučnom krpom. Pepeo od cigareta je efikasan instrument zbog svog jedinstvenog hemijskog sastava. Njegov abrazivni uticaj je posebno uzrokovan hemijskim sastavom. Čišćenje srebra pomoću sode bikarbone potencijalno je jedna od najjednostavnijih i najjeftinijih tehnika. Srebrni nakit dovoljno je posipati sodom bikarbonom, ostaviti da odstoji, a zatim protrljati pamučnim peškirom. Mnogi od nas koriste pastu za zube za čišćenje srebrnog nakita. Nanesite pastu za zube na staru četkicu za zube i utrljajte je preko srebra da biste se riješili crnih mrlja i vratili sjaj. Srebro zatim treba osušiti krpom nakon ispiranja u hladnoj vodi.