U noći između četvrtka i petka, očekuje se pojava mestimične kiše u Srbiji, praćena talasom saharskog peska koji stiže sa jugoistoka. Ova promena vremena, prema analizi studije ASCOT, ima potencijal da bude ključna u identifikaciji pacijenata s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Iako se saharanski pesak može primetiti na prozorima i automobilima, njegova količina nije dovoljna da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Meteorološkinja Euronews Srbija, Milena Ćirković, ističe da će front iz pravca Budimpešte zahvatiti Srbiju u četvrtak posle podne, donoseći kišu koja se očekuje tokom noći između četvrtka i petka. Nakon prolaska fronta, uspostaviće se jugoistočno strujanje, dovodeći manju količinu saharskog peska u Srbiju. Očekuje se da će pesak stići u petak oko 18 sati, prvo zahvatajući jugozapadni deo Zapadne Srbije, a zatim proširujući se na jugoistok zemlje.

Važno je napomenuti da količina saharskog peska koja će stići neće imati značajan uticaj na zdravlje ljudi, ali će biti dovoljna da prouzrokuje zamućenost vazduha. Kiša koja će padati u tom periodu biće žute i prljave boje, pa se preporučuje građanima da odlože pranje prozora i automobila kako bi izbegli dodatne napore nakon prolaska talasa saharskog peska.

Studija sprovedena od strane istraživača sa Imperijal koledža u Londonu pratila je više od 8.000 pacijenata u Velikoj Britaniji s visokim krvnim pritiskom tokom više od 20 godina. Ovi naučnici otkrili su da varijacije u sistolnom krvnom pritisku tokom vremena predstavljaju značajan prediktor srčanih i moždanih udara. Čak i kod pacijenata s očitanjima krvnog pritiska unutar normalnih granica, varijabilnost između poseta lekaru ima uticaj na povećanje rizika od kardiovaskularnih događaja.

Iako čestice saharskog peska nisu štetne u manjim koncentracijama, njihovo prisustvo može izazvati mikrooštećenja u organizmu. Ovi mikro rezovi povećavaju podložnost infekcijama i mogu uzrokovati oštećenja na nozdrvama i plućima. Međutim, kada prolaze kroz Srbiju, ove čestice ne bi trebale izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Takođe, prisustvo saharskog peska ima i pozitivne strane, s obzirom na to da čestice sadrže minerale koji mogu obogatiti zemlju, što je korisno za poljoprivrednike.

U narednim danima februara, očekuje se stabilno vreme, što će doprineti zadržavanju štetnih materija u vazduhu i povećati nivo zagađenja vazduha. Očekuje se da će se ova situacija održavati zbog uticaja anticiklona, koji donosi maglu i slab vetar. Meteorološkinja Milena Ćirković ističe da bi u prvim danima februara moglo doći do povećanog zagađenja vazduha, dok bi se saharanski pesak trebao povući već od subote, obezbeđujući vedro i sunčano vreme s poboljšanom vidljivošću.