OVO NIJE NIMALO DOBRO ! OBJAVLJENA VRMENSKA PROGNOZA ! NEĆE VAM SE SVIDJETI !

0

Ovogodišnje rekordne suše,vručine i požari su ovo ljeto uticali na veći dio Europe,ali i na sve sfere života.
Meteorolozi AccuWeathera objavili su dugoročnu prognozu za jesen. Kažu da prijelaz s ljeta na jesen možda neće biti primjetan mnogim Evropljanima, s toplim, gotovo suhim uslovima kroz barem dio sezone.


Zapadni dio Europe pretrpio je jedan od najvećih junskih toplotnih valova do sad,a vrčina se dodatno pojačala kada je stigao juli.Tajler Rojs (Tyler Roys), viši meteorolog koji godinama prognozira vrijeme širom Evrope, očekuje da će topliji uvjeti od normalnih i dalje biti trend širom zapadne i centralne Evrope tokom velikog dijela jesenskih mjeseci.

– Općenito, sezona će biti topla i bit će to spor prijelaz prema normalnim temperaturama – rekao je Rojs.


Meteorolozi AccuWeathera kažu da izgledi za raširene oborine koje bi spriječile sušu u regijama koje su njom najviše pogođene nisu obećavajući. Vrijeme će biti suše od uobičajenog u zoni od Pirinejskog poluotoka do Francuske, Italije, pa čak i na sjeveru do južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, kažu prognostičari.

– Ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Njemačku u desetljećima – rekao je Rojs. U petak 12. avgusta britanska vlada proglasila je službenu sušu u dijelovima Engleske nakon sedmica vrućine. Rojs je primijetio da su ta područja Engleske pretrpjela najsušniji juli ikada, a podaci datiraju iz 1935.


Dugotrajna suša će biti najveći krivac za probleme u opskrbi hrane i vode,kao i za prevoz robe u cijeloj Europi zbog jako niskih vodostaja rijeka.Takoćer će i poljoprivreda pretrpjeti težak i jak udarac.

Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uvjeta jesenske sezone događati nad jugoistočnim dijelovima kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana. Rojs očekuje da će u ranom dijelu jeseni biti nekoliko toplinskih valova prije nego što dođu promjene u vremenskom obrascu.

– Ova bi područja mogla zabilježiti porast padalina do druge polovice sezone – rekao je Rojs.

Također je rečeno da i ako se ovaj scenarij bude ovako odvijao da je to jedina nada ovog dijela Eeurope za bilo kakvo olaksanje od uporne suše.