OVO NE PAMTIMO!!! TEMPERATURE IZNAD 40 STEPENI: Oboren pakleni rekord, SVET U ŠOKU ZBOG VRELOG TALASA USRED MAJA

0

Svi nakon zime jedva čekaju promenu godišnjeg doba i proljeće predstavlja buđenje i novi život kako u prirodi tako i kod čoveka. Ono što meteorolozi najavljuju za mesec maj je nešto što nismo navikli u ovo doba godine, a to su previsoke i letnje temperature.

Svedoci smo neuobičajnim temperaturama za ovo doba godine, koje ponegde dostižu i preko 30 stepeni Celzijusa. Stručnjaci naglašavaju kako nagle promene vremena, odnosno nagli skokovi i padovi temperatura utiču na sve ljude, pa čak i na one potpuno zdrave, te dodaju kako hronični bolesnici i te kako mogu osetiti pogoršanje zdravstvenih tegoba.

Ono što je poznato je i to da nagle temperature najviše utiču na starije osobe i hronične bolesnike sa hipertenzijom, dijabetesom, bubrežnim, reumatskim i drugim oboljenjima. Trenutne temperature mogu da prouzrokuju malaksalost, zamor, varijacije u krvnom pritisku, aritmije, anksioznost i druge poremećaje, ali i da simptomi varijaju od osobe do osobe.

Ono što je poslednjih godina jako aktuelno u svetu je takozvano globalno zagrejavanje. Bilo da veruje ili ne u to, sigurno je mnog vas koji će reći, da ovo vreme “nije normalno za ovo doba godine” i “ovo nije bilo pre”. Celi svet je ostao u šoku kada se pojavila informacija da je u graudu Haen na jugu Španije u petak je izmerena najviša temperatura u maju, 40 stepeni Celzijusa. Klimatske promene dovode do toga da su toplotni talasi sve učestaliji i intenzivniji. Najviše pogođeni regioni su Andaluzija na jugu, Ekstremadura na jugoistoku, Madrid i Kastilja La Manča u centralnom delu i Aragon na severoistoku Španije. Temperature su i tokom noći bile neuobičajeno visoke, i u nekoliko oblasti su premašile 25 stepeni. Koja su vaša mišljenja kada je u pitanju ova trenutna situacija i šta općenito misle o globalnom zagrejavanju? Pišite nam u komentare!