OVO MORATE PROBATI ! VRAĆA U DJETINJSTVO,A VEOMA..

0

Ne postoji osoba koja u životu barem jednon nije probala slatko od šljive.Makar ono od bake.

Šljiva je ukusnoo voće koje je pogodno za brojne recepte od kolača,preko džema do tradicionalnog i nezaobilaznog slatka.


Šljiva je i ove godine dobro rodila i pravi je trenutak da ovo voće karakteristično za naše podneblje iskoristimo u svom najljepšem i najsočnijem obliku.


Kao i uvijek,kraj ljeta je uvijek rezervisan za ostavljanje zimnice, te vas ovom prilikom podsjećamo na poslasticu koju je nekad imala svaka kuća – recept za slatko od šljiva kakvo su pravile naše bake.

Sastojci:

1 kg očišćenih šljiva (bez koštica)
2 litra vode
1kg šećera
1 veliki limun
1 štapić vanile ili 2 kesice vanile šećera
1 kasičica limuntosa
1 kesica sode bikarbone

Priprema:

U litar i po vode rastvorite sodu bikarbonu i u to ubacite očišćene šljive koje treba da odstoje u ovom rastvoru najmanje 15 minuta.

U veću šerpu sipajte šećer i nalijte sa 2 čaše vode, pa kuhajte dok ne provri, odnosno dok se ne stvori pjena. Tada ćete znati da je šećer dovoljno kuhan i da ste zapravo dobili sirup u koji potom dodajete limun isječen na kolutove. Sve zajedno kuhajte još 10-ak minuta.

Izvadite limun i stavite šljive u šerpu da se kuhaju. Tokom kuhanja slatko nemojte mješati, već kašikom skidajte pjenu s površine koja će ubrzo nestati. Pred kraj kuhanja, vratite limun u šerpu. Budući da se ova količina slatka od jednog kilograma šljiva i šećera ne kuha dugo, oko 20 minuta, kraj kuhanja će biti kada budete mogli da zahvatite kašikom sok od slatka tako da ne curi u mlazu, već da gušće kaplje.

Bake kažu da je obavezan korak, kada šerpu sklonite sa vatre, da preko šerpe vežete mokru krpu i ostavite sve da se ohladi preko noći. Sutradan sipajte slatko u tegle tako da sirup uvijek prekrije šljive u tegli, obavezno stavite po jedan kolut limuna u teglu radi ukusa, a i lijepo je na oko.