OVO je najstrašnija stvar u srpskim običajima, NIKADA OVO ne treba da spominjete: STALNO TO RADITE, a donosi BOL I PATNJU(FOTO) – Savjeti za deset
Trenutno Vijesti

OVO je najstrašnija stvar u srpskim običajima, NIKADA OVO ne treba da spominjete: STALNO TO RADITE, a donosi BOL I PATNJU(FOTO)

U svim državama Balkana postoje tako zvane babske priče. Mnogi vjeruju u sve te priče, a mnogi ipak ne. Te bapske priče su ustvari razne teorije zavjere, i za skoro svaku moguću situaciju postoje takve priče i teorije. Pored svih tih priča i teorija, postoje i razna uvjerenja kao da se svima nama može desiti nešto loše ako uradimo jednu određenu stvar u životu.

Neka takva uvjerenja su: kada ti crna mačka pređe put, da ne treba sjeći nokte naveče i tako dalje. Da li ste i Vi jedni od onih koji u ovo čvrsto vjeruju ili ipak mislite kako su to sve gluposti?
Ljudi kada pročitaju takve neke stvari i činjenice, nesvjesno počnu da se plaše svih tih stvari pa ih onda počinju izbjegavati. Boje se ustvari da im te stvari mogu donijet zaista neku nesreću u životu, a logično je da bismo svi to zaobilazili. Na primjer, u Srbiji, jedna od najpoznatijih izreka jeste ‘Nosi je kao čuma djecu’.

To je zapamćeno kao dosta teška izreka koja je vezana za kugu koja je odnijela veliki broj života u cijelom svijetu, a koja se desila prije 150 godina. I tada je prošlo dosta godina dok nisu otkrili lijek, odnosno vakcinu, koja bi izliječila oboljele od kuge. Mnogima je jako čudna činjenica što se to poredi sa djecom, iako je među svim tim ljudima i veliki broj djece izgubilo svoje živote. A da li znate šta čuma zaista znači?

Čuma je izreka za zlu i staru babu koja ima ružno lice prepuno ožiljaka i bora, a pri tome ima i oči koje su buljave. Kažu da je ta baba živjela u šumi ali da je uvijek na sebi imala bijelu garderobu. Mnogi vjeruju da je ona tokom večeri ulazila ljudima u kuću kako bi grebala suđe koje je oprano svojim noktima. Na taj način je ona ostavljala otrov na tanjirima pa kada bi ukućani jeli s tih tanjira, umrli bi.

Oglasi – Advertisement