Ovo je možda najmoćnija biljka za zdravlje: EVO KAKO SE KORISTI I ČEMU POMAŽE

0

Jedna od najmoćnijih biljaka za cjelokupno zdravlje je Ašvaganda. Njegova adaptogena svojstva znanstveno su dokazana, što ukazuje da može stabilizirati tijelo na brojne načine bez ikakvih štetnih učinaka. Nadalje, Ašvagandas e može kupiti iz naše ponude zdrave hrane. Tisućama godina ljudi u Indiji koriste ovu biljku kao tonik za revitalizaciju tijela i kao afrodizijak. Porijeklo biljke je indijske prirode. Njegov značaj u zapadnom svijetu, međutim, priznat je tek u novije vrijeme.

Smatra se jednom od najmoćnijih biljaka s ljekovitom vrijednošću, ašvaganda se obično propisuje u tradicionalnoj medicini za jačanje imunološkog sustava nakon napadaja bolesti. Također je dobro poznat po svojoj sposobnosti ublažavanja nesanice, što ga čini važnim prirodnim lijekom. Terapeutske dobrobiti medicine nadaleko su poznate i prihvaćene. Te dobrobiti mogu varirati od ublažavanja boli do liječenja kroničnih bolesti.
U Ašvagandi leži obilje ljekovitih spojeva, kao što su laktoni, alkaloidi, kolin, masne kiseline i aminokiseline. Poznato je da njegova svojstva ublažavaju stres, umor, nedostatak energije i probleme s koncentracijom.

Nakon godina istraživanja, medicinski stručnjaci opsežno su istraživali Ašvagandu, što je rezultiralo s više od 200 studija o njezinim ljekovitim svojstvima. Ašvaganda je snažan antioksidans sposoban eliminirati slobodne radikale koji doprinose brojnim bolestima, stanjima i prirodnom procesu starenja. Tradicionalna indijska medicina, Ayurveda, prepoznaje određene biljke s adaptogenim dobrobitima, a Ašvaganda je među njima. Izraz “adaptogeni” odnosi se na klasifikaciju tvari za koje se vjeruje da pomažu tijelu da se prilagodi stresorima, fizičkim i mentalnim. Prirodne tvari poznate kao adaptogeni pomažu tijelu u upravljanju fizičkim, kemijskim i biološkim stresorima. U biti, ove tvari djeluju kao regulatori tjelesnog metabolizma, potičući ravnotežu unutar tijela.

Adaptogena svojstva Ašvagande čine je vrijednim izvorom za potporu štitnjače. To je zato što Ašvaganda ima sposobnost pozitivnog utjecaja na emisiju hormona štitnjače u oba smjera. Kada štitnjača proizvodi višak hormona, Ašvaganda sprječava njihovo stvaranje. S druge strane, kada štitnjača proizvodi nedovoljno hormona, Ašvaganda daje stimulaciju za njihovu proizvodnju. Svojstva za koja se vjeruje da imaju sposobnost sprječavanja ili liječenja raka obično se nazivaju antikancerogenim svojstvima. U Indiji, ayurvedski praktičari koriste poseban lijek za sprječavanje i borbu protiv raka, koji je potkrijepljen kliničkim istraživanjem koje potvrđuje njegova moćna svojstva protiv raka. Studija iz 2000. godine naglasila je njegov utjecaj na endokrini, kardiovaskularni i središnji živčani sustav.