Ovo je GLAVNI razlog zašto vam kosa sijedi i IZGLEDATE STARO: Nije od godina, cijelo vrijeme smo bili u zabludi, evo šta je u pitanju

0
121

Umjesto što se nervirate oko vaše sijede kose, sve što treba jeste da se samo opustite – i ovo pročitate!

Naučno je otkriveno da uzrok sjedoj kosi nije starenje nego previše stresa.

Ćelije koje su zadužene za proizvodnju pigmenta koji daje boju našoj kosu nestaju tek kada je tijelo previše izloženo djelovanju kortizola, hormonu stresa.

Osobe koje su izgubile boju kose – osijedili, njihova kosa ne može da se regeneriše iz razloga što su ćelije koje stvaraju pigment takve da kosa ostaje sijeda, ali oni koji se nikada nisu farbali i zadržali su svoju prirodnu boju na kosi, znaju šta raditi!

Ali nije samo stres odgovor na ovo pitanje, nego sijeda kosa može pokazivati i da imate nedostatak vitamina B12, te da je moguće da imate lošu kvalitetu krvi ili čak probleme sa bubregom, a ovaj problem može uzrokovati i pušenje.

To možete riješiti farbom boje za kosu ali preporučljivo je da se koriste prirodne pripravke, ako ne boja onda imate i prirodan način gdje u prehranu možete ubaciti sjemenke crnog sezama, crni grah ili čak orahe koji utiču na smanjenje sijedih vlasi.