OVIM ĐUBRIVOM HRANITE PARADAJZ: Rađaće duplo više i postaće otporan na bolesti

0

Nakon završene sezone grijanja, na ovaj način možete koristiti ostatak pepela. Da biste poboljšali rast i razvoj paradajza, koristite pepeo na sljedeća četiri načina:

1. Pepeo kao đubrivo

Vaš paradajz lako apsorbuje različite hranljive sastojke u pepelu. Količine ovih hranjivih tvari mogu se razlikovati ovisno o tome da li gori tvrdo ili meko drvo. Neki kažu da tvrdo drvo ima više hranljivih sastojaka od mekog drveta. Ipak, šta god da koristite vjerovatno će biti bogato kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Osim što održava vaš paradajz zdravim, adekvatan kalcij također štiti od truleži na kraju cvijeta.

Kalijum voli paradajz. Prinos će se udvostručiti sa kalijumom. U pogledu opšteg zdravlja paradajza, kalijum je čak važniji od kalcijuma. Još jedan preduslov za održavanje listova biljaka paradajza zdravim i zelenim i sposobnim da nastave da apsorbuju sunčevu svjetlost je magnezijum. Često žuti, uvijeni listovi ukazuju na nedostatak magnezijuma u vašem tlu. Intrigantna studija sprovedena u Finskoj otkrila je da dodavanje pepela u paradajz značajno povećava vjerovatnoću za obilje voća.

2. Pepeo za pH zemljište

Ponekad paradajz može biti prilično izbirljiv. Ovo je posebno tačno u pogledu njihovih zahtjeva za zemljištem. Biljke paradajza su gladne hranljivih materija, kao što je ranije navedeno. Štaviše, pH je element tla koji je podjednako važan za bogatstvo nutrijenata. Idealan pH nivo za tlo biljaka paradajza je oko 7. Veoma alkalno ili kiselo tlo obično ima negativan uticaj na nivoe hranljivih materija. Provjerite pH vašeg tla ako primijetite da vam paradajz izgleda neugodno. Zemlja je previše kisela da bi vaš paradajz mogao rasti ako je niža od 6. 3. Pepeo protiv štetočina i 4. Drveni pepeo u kompostnoj gomili.