Ove biljke će spasiti vaš vrt od štetočina: TJERAJU PUŽEVE, LISNE UŠI I GUSJENICE

0

Kontrola štetočina u organskom vrtlarstvu nikada se ne oslanja samo na jednu tehniku. Povremeno pružaju pomoć malim pticama poput zujaka, koji dok se gnijezde, energično češljaju cijeli vrt u potrazi za insektima i gusjenicama. Samo veće ptice, poput kosova ili drozdova, ili prijateljska porodica ježeva mogu nas obraniti od napada puževa. Domaće mačke, koje obično nemaju problema s miševima ili voluharicama, mogu biti jednako idealan pomagač. Međutim, biljke ili štitnici koji djeluju kao magneti za insekte ili zamke najbolja su pomoć u organskom vrtu.

Kovrčava kiselica, koju obično povezujemo s korovom, zapravo je zaštitna biljka, posebno kada je blitva u blizini. Bazga se može koristiti i kao zamka jer privlači insekte. Kada se posadi pored biljaka kupusa, slatki krompir će privući gusjenice. Lisne uši smatraju da je i ova divna cvjetna biljka privlačna. Cvjetnice koje prodiru u zemlju uključuju neven. Njihovo korijenje luči fitoncide, hemikalije koje tjeraju korijenske nematode, sitne crve koji oštećuju korijenje mnogih povrtarskih kultura, kao i voćaka. Iako ih je teško uočiti, efekti njihovog djelovanja – slabiji rast, žuto lišće, pa čak i uvijanje listova (kod kupusa) – brzo su očigledni.

Posebno često napadaju luk, kupusnjače i krumpir pa je u njihovoj blizini pametno saditi mnogo kadifica i nevena. Lavanda je takođe odlična hvatalica, zajedno sa nevenima i baršunom, pa svakako dajte ovoj spokojnoj lepotici mesto u bašti. Nadamo se da će vam današnji članak biti od pomoći i da će vam pomoći da vaš vrt ove sezone bude bolji nego ikada, i da ove godine pojedete što je više moguće domaćeg povrća i voća.