Trenutno

OVDJE SVI DAJU POGREŠNE ODGOVORE: KO ima prednost na raskrsnici na kojoj ne rade semafori?- DA LI STE VI BOLJI OD OSTALIH (FOTO)

Pitalice u vezi sa saobraćajnim raskrsnicama kao i sve vrste pitalica vezane za saobraćaj su veoma popularne i voli ih veliki broj ljudi, naravno najviše vozači, i oni koji su iskusni i oni koji to nisu. Tako je i ova raskrsnica podigla veliku prašinu na društvenim mrežama i to u cijeom svijetu. Radi se o raskrsnici koja je regulisana sa semaforima, ali koji u ovome slučaju nisu u funkciji, tj. ne rade. Na raskrsnici ne postoje nikakvi dodatni saobraćajni znakovi, a nema ni policajca koji reguliše saobraćaj, pa je pitanje koje se postavlja na koji će se način odvijati kretanje na ovoj raskrsnici, i kojim redom će ići automobili, a ponuđeni odgovori su:

1. Žuti – bijeli – crveni,
2. Crveni – žuti – bijeli,
3. Bijeli – crveni – žuti,
4. Žuti – crveni – bijeli,
5. Bijeli – žuti – crveni.

Odgovor je ovaj: Pošto semafori ne rade, ne postoje saobraćajni znakovi, a nema ni policajca koji regulira saobraćaj, to znači da sva vozila dolaze iz ulica koje su iste važnosti,a prema tome u ovoj situaciji treba da se primijenjuje pravilo desne strane. A to pravilo kaže da vozilo koje zadržava svoj pravac kretanja ima pravo prvenstva prolaza u odnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera, ali ne nastavlja pravo nego skreće, u ovom slučaju, ulijevo.

Iz svega ovoga što smo nabrojali slijedi da je redoslijed prolaska vozila kroz raskrsnicu: žuti – crveni – bijeli. Tačan je odgovor pod brojem 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglasi – Advertisement
Top vijest