OVAKO PRAVIM ZAPRŠKU I SVI ME PITAJU ZA RECEPT: Postoji SAMO 1 CAKA, uradite ovo i ZAPRŠKA ĆE VAM BITI KAO MED! – Savjeti za deset
Trenutno Vijesti

OVAKO PRAVIM ZAPRŠKU I SVI ME PITAJU ZA RECEPT: Postoji SAMO 1 CAKA, uradite ovo i ZAPRŠKA ĆE VAM BITI KAO MED!

Iako je danas sve manje domaćica koje kuhaju ručak jer mlade žene koje su zaposlene i imaju djecu jednostavno ne pronalaze vrijeme za to a pored toga postoji i kućna dostava gdje vam hranu donesu na kućni prag, ipak ima i onih kojima je kuhanje i strast i zadovoljstvo.

Poznato je da se mnoga kuhana jela trebaju zapržiti i mada pravljenje zaprške ne izgleda komplikovano ipak postoje neki trikovi koji će pomoći da vaše jelo bude još ukusnije. Prava zaprška treba da se kuha najmanje 20 minuta i treba da ima pravi omjer brašna i ulja ili neke druge masnoće. Mnogi pokušavaju da količinu zaprške svedu na najmanju moguću mjeru ali je ona ipak neophodna da bi jelo dobilo potrebnu i željenu gustoću.

Za pravuzapršku koja će biti i ukusna je potrebno koristiti bijelo ili polubijelo brašno i masnoću. Ako pravite svijetlu čorbu ili umak, i vaša zaprška treba biti svjetlija pa se za masnoću koristi puter ili margarin a za rumenija jela se kao masnoća koristi ulje ili svinjska mast. Vrlo je važno znati da se zaprška dodaje u jelo pred sam kraj kuhanja i nakon nje se ne bi ništa više trebalo dodavati, osim eventualno začina.

Priprema zaprške ide na sljedeći način: U šerpi zagrijte masnoću i dodajte brašno i kada se zapjeni to znači da se zaprška počela pržiti. Za obično kuhanje nju treba pržiti dok ne porumeni a onda je treba razrijediti hladnom vodom a da se ne bi stvarale grudvice vodu treba dodavati u malim količinam ai uz neprestano miješanje. Zaprška treba da se kuha najmanje 20 minuta. Ostatak pročitajte ovdje.

Oglasi – Advertisement