OVAKO JE MUFTIJA ZUKORLIĆ UPOZORAVAO NA DESTRUKCIJU PORODICE I DRUŠTVA: “Ovo ludilo će da prođe, al odnijeće veliki danak”

0

Nedavni tužni događaji bacili su mrlju na nas i ostavili mnogo neodgovorenih pitanja za kojima aktivno tragamo. Osim toga, umjesto da kao društvo preuzmu odgovornost i rade na izbjegavanju sličnih incidenata, mnogi traže nekoga ko će smatrati odgovornim za zlo koje nas je snašlo. Jedan od onih koji je upozorio društvo na predstojeće tragedije poput ovih koje su nas zavile u mrak bio je muftija Muamer Zukorlić. Zukorlić je često razgovarao o roditeljstvu i greškama koje roditelji mogu napraviti a koje mogu dovesti do raspada porodice.

@islamskidnevnik

#roditelji #muftijamuamerzukorlic #muamerzukorlić #zukorlić #islam #porodicaa #islamskivideo

♬ original sound – ISLAMSKI DNEVNIK

Djeca su smetnja onima koji su odabrali svoj brend hedonizma. Neke majke će izgovoriti i frazu “Uh, jedva podnosim ovo dvoje.” Pa, majci nije suđeno da ima djecu, ona treba da uživa u njima. Koja je svrha kada je stalno gnjave da gleda seriju i reality TV? Djeca su očito suvišna u toj perspektivi, šta radiš ako ti čini radost zamišljati kako to izgleda kada su pojedinci prljavi, nemoralni, zavaravaju se ili zvlače praktične šale? Naravno, previše djece s takvim ocem i majkom dovodi do raspada porodice.

Djeca sve uče iz svog okruženja, pa im roditelji moraju dati dobar primjer. Dijete će shvatiti da mu dajete upute kao agresivno. Djeca tumače sve što im se uskraćuje kao izuzetno vrijedno i žude za tim. Djeca najviše upijaju ono što roditelji razgovaraju međusobno ili sa prijateljima, nego ono što im pričate direktno. Zbog toga, kada roditelj ima praksu da psuje – što se na Balkanu smatra znakom muškosti – on kasnije daje uputstva svom djetetu da ne psuje.

I pred svojim djetetom psuje. Mladić se tada osim psovki uči licemjerju i odgaja se uz dvostruke standarde. Djeca treba da razviju osjećaj superiornosti koji proizlazi iz osjećaja da se pridržavaju višeg etičkog standarda. Ako se mladić osjeća inferiorno, ne može se zaštititi od grijeha i iskušenja, to može učiniti samo kada se osjeća superiornim. Pokojni muftija je tvrdio: “Moja djeca mrze svu ovu prljavštinu sa ulice, medija i društvenih mreža i smatraju je nižom vrstom. Djeca moraju imati usađen osjećaj ponosa da odbace takve stvari.”