OVAJ ČAJ POMAŽE KOD DEPRESIJE I NESANICE ! MOŽETE GA…

0

U posljednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za ublažavanje simptoma depresije. Postoje, naime, brojna naučna istraživanja koja potvrđuju da hiperforin, važan sastojak kantariona, spriječava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Zahvaljujući tome, ova moćna biljka ublažava simptome depresije i pozitivno utiče na stanje našeg duha. Pmaže također i kod nesanice.


Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao efikasan, a prirodan lijek protiv nesanice.

Osim toga, kantarion daje dobre rezultate u liječenju gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, opekotina, hemoroida…

Prirodni lijek daje dobre rezultate u liječenju gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, opekotina, hemoroida, nesanice

Takođe treba napomenuti da se hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje najviše ljekovitih svojstava. On spriječava razvoj bakterija i virusa i tako smiruje upalne procese u organizmu.


Kanatrion se koristi se u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta, vaginaleta… Čaj od kantariona odličan je za saniranje upalnih i bolnih stanja unutrašnjih organa. Ako na pakovanju nije drugačije naglašeno, čaj od kantariona se sprema od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen nekoliko puta dnevno.

Kantarion je dobar i za varenje, kao dodatak bijelom vinu, i to tako što četrdeset grama cvjetova kantariona prelijete litrom kvalitetnog bijelog vina i ostavite da stoji na toplom mjestu mjesec dana. Zatim jednostavno procjedite i pijete dvije čašice dnevno prije jela.