OVA JEFTINA NAMIRNICA TAKO LAKO PODIŽE ŽELJEZO U KRVI: Bogata vitaminima i proteinima, a svako može da je priušti

0

Smanjena razina željeza u krvotoku ozbiljno utječe na kvalitetu života. Željezo je nezamjenjivo u raznim metaboličkim funkcijama organizma, kao iu njegovom imunološkom odgovoru. Posljedica nedostatka željeza u organizmu često je i razvoj anemije, koja može biti posljedica loše prehrane. Iako je krvni test jedina konačna metoda otkrivanja nedostatka željeza, postoje različiti simptomi koji upućuju na to da je nedostatak željeza prisutan. Ako je prisutan bilo koji od sljedećih simptoma, preporučljivo je podvrgnuti se provjeri razine željeza u krvi:

Brzo se umorite, čak i nakon dugog spavanja i odmora
Imate kratak dah, čak i nakon malo intezivnije šetnje
Blijeda koža lica
Vrtoglavica i nesvjestica
Lomljivi nokti i kosa
Česte prehlade
Loša koncetracija
Smanjen apetit
Zujanje u ušima
Sindrom nemirnih nogu

Koje namirnice treba da konzumirate ako imate nisko gvožđe u krvi? U ishrani osoba kod kojih je dijagnostifikovana anemija treba da dominiraju:

iznutrice
meso
pečurke
sušeno voće
zeleno lisnato povrće
rotkivice

Kada je riječ o željezu u prehrani, jetra je među najpouzdanijim izvorima. U samo 100 grama jetre nalazi se 6,9 ​​miligrama željeza, što je otprilike 35% dnevnog unosa željeza koji se preporučuje ženama. Poznato je da proizvodi biljnog podrijetla sadrže značajnu količinu željeza, no dio tog željeza se teško apsorbira zbog visoke prisutnosti fitinske kiseline. Ovo je posebno važno u kontekstu mahunarki, leće i špinata.

Uključivanje mrkve, krumpira, cikle, bundeve, brokule, rajčice, cvjetače, bijelog kupusa (uključujući kiseli kupus) i repe u prehranu može značajno povećati razinu hemoglobina. Ove su namirnice bogate bilo jabučnom, limunskom ili askorbinskom kiselinom, što pospješuje apsorpciju željeza iz konzumirane hrane.

Apsorpciju željeza mogu spriječiti različiti uobičajeni prehrambeni proizvodi, uključujući kavu, čaj, mlijeko, mliječne proizvode, kakao, čokoladu, špinat i vlakna. Razina hemoglobina može se smanjiti ne samo zbog nedostatka željeza, već i zbog nedostatka esencijalnih vitamina poput vitamina B, kao i drugih vanjskih utjecaja. Obavezno se posavjetujte s liječnikom, a pridržavanje nutritivne dijete može samo poboljšati opću dobrobit.