Svakodnevno se na vranjskoj tržnici prodaju bijela jaja. U blizini ulaza u tržnicu postavljeni su štandovi za ova jaja za koja su, kažu prodavači, vrlo tražena. Mnogi kupci za svoju prehranu traže isključivo bijela jaja, što rezultira njihovom brzom prodajom.

Prema riječima Ljiljane, prodavačice koja upravlja štandom za jaja, kupci svih dobi uživaju u domaćem okusu jaja koja prodaju. Bitno je da su jaja svježa za otkup i da u istom stanju dođu do kupca. Ljiljana napominje da su bijela jaja nešto skuplja i kreću se od 510 do 600 dinara po gajbi od 30 jaja, a cijena varira ovisno o veličini jaja. Veća jaja su skuplja od manjih. U Vranju je najjeftinije belo jaje po komadu 17 dinara. U odnosu na bela jaja, obična jaja su jeftinija, a cene se kreću od 480 do 600 dinara za gajbu od 30 jaja, u zavisnosti od veličine. Kupci ističu činjenicu da su jaja glavna namirnica u kućanstvu.

Z.M. sa smiješkom objašnjava da se kloni jaja zbog sadržaja kolesterola u njima. Međutim, ona konzumira bjelanjak dok njezina unuka jede žumanjak. Jaja se također često koriste u pripremi raznih jela kao što su kolači, juha s knedlama i pržena hrana, a sve je to lako dostupno na tržištu.

Važnost bijelih jaja za vrijeme velikog kršćanskog blagdana Uskrsa je teško precijeniti, a razlozi za to su višestruki. Osim toga, valja primijetiti da jaja, općenito, sadrže otprilike 150 kalorija na stotinu grama, a ovisno o tome kako su obrađena, mogu se smatrati niskokaloričnom dijetnom namirnicom. Jaja su također pristupačan i obilan izvor proteina koji je neophodan za optimalan rast i razvoj svih tjelesnih tkiva. Stoga se preporuča češće uključivanje jaja u našu prehranu, unatoč sadržaju kolesterola prisutnog u ovim moćnicima bogatim proteinima.

Svestranost jaja u kulinarskom svijetu je bez premca. Uz mogućnost pripreme na različite načine, ključni su sastojak tijesta, tjestenine i krema za torte i kolače. Jedno jaje teži otprilike 50 grama i sadrži oko 75 kalorija, što znači da se može smatrati niskokaloričnom hranom ovisno o tome kako se kuha i konzumira.

Konzumacija jaja može varirati u kalorijskom unosu ovisno o načinu pripreme i kombinaciji s drugim visokokaloričnim namirnicama. Kuhanje ili poširanje jajeta iz ljuske najučinkovitiji je način da unesete najmanje kalorija. S druge strane, prženje jajeta u ulju i dodavanje sastojaka poput slanine i sira može značajno povećati unos kalorija. Bjelanjak, koji čini dvije trećine jajeta, sadrži malo kalorija, otprilike 50 kalorija na sto grama. U međuvremenu, žumanjak je glavni izvor masti s otprilike 350 kalorija na 100 grama.