Otkrijte tajne najzdravijeg voća: EVO ZAŠTO SE POST PREKIDA HURMAMA

0

Zbog toga što pojedinci tokom iftara jedu mnogu i raznovrsnu hranu, stručnjaci tvrde da je ovo najopasnije vrijeme u mjesecu ramazanu. Na primjer, ključno je naučiti kako se omrsiti jer tijelo dolazi u kontakt s hranom tek nakon nekoliko sati gladi. Prema hadisu: “Kada se neko od vas iftari, neka se omrsi sa hurmama, a ako nema hurmi neka se omris sa vodom, jer je čista!” Poslanik Muhamed je savjetovao korištenje hurmi za prekid posta prije nekoliko stoljeća.

Naučnici se danas slažu sa Poslanikovim savjetom, koji naglašava potrebu za prirodnim šećerom i značajnim zalihama vlakana za tijelo. Kao alternativu hurmama, neki naučnici su otkrili masline. Hurme su moćan izvor nutrijenata koji sprječavaju probleme sa želucem i crijevnu metaplaziju i bogate su vlaknima. Zbog ovih nutrijenata i antioksidativnog djelovanja savjetuje se da post počnete s hurmama.

Tijelo žudi za slatkišima nakon što je neko vrijeme bilo gladno. Sastanak ih je pun, pa je ključno da osoba koja prekida post to učini sa spojem. Hurma je sa tim bogata, te je zbog toga jako bitno da se postač sa hurmom omrsi, jer tijelo uzme ono što je najbitnije, i jer ne uzima neku tešku hranu, neće doći do problema sa nadutošću i probavnim smetnjama. Osim toga, iftar bi trebao biti proporcionalan jer podstiče osjećaj sitosti, a ne prejedanje. Očuvana je ravnoteža tijela jer se nakon hurmi, vode i čorbe osoba koja gladuje već osjeća malo sitom.

Hurme su takođe odličan izvor vitamina B, koji ubrzava regeneraciju ćelija. Osim toga, bogate su magnezijem, što smanjuje rizik od zdravstvenih problema kao što su umor, glavobolja i dnevni stres. Međutim, ako nema hurmi, stručnjaci savjetuju da se post prekine s maslinama. Predlaže se čaša vode i dvije masline sa malo soli. Masline bogate vlaknima su korisne za zdravlje crijeva, baš kao i urme. Tjelesni hormoni se stimulišu hemikalijama koje se nalaze u maslinama.