Ono što Nijemac kupi za 18 KM, u BiH košta 28,65 KM

0

Nakon početnog šoka zbog nestašice, praćenog višestrukim poskupljenjem ulja i brašna, tržište u Njemačkoj se stabiliziralo. Police u prodavnicama su popunjene, a cijene su se vratile na one prije početka ukrajinsko-ruskog sukoba.Dakle, prema istraživanjima tržišta i izvještajima domaćih medija, Nijemci u svojim trgovinama ne plaćaju ni marku za kilogram brašna, odnosno samo 0,90 KM, a za litar ulja 3,60 KM.

Dva kilograma pilećih bataka u ovoj zemlji koštaju oko 10 KM, 300 grama Milka čokolade četiri KM, dva litra gaziranog soka 2 KM, putera 4,50 KM.


Nijemci će paket od 18 prvoklasnih jaja platiti 7 KM, a veliko pakovanje deterdženta za veš, dovoljno za 130 pranja, svega 40 KM.

Pakovanje od osam sladoleda u ovoj zemlji košta nešto više od 3 KM, kilogram pohanih pilećih odreska košta 12 KM, a kilogram kobasica oko 11 KM. Nijemci, prema izjavama, trenutno mogu kupiti veliko pakovanje Monte pudinga od 400 grama za samo tri KM, dok se u Bosni i Hercegovini tim novcem može kupiti samo 150 grama ovog omiljenog dječjeg deserta.

U trgovinama u Bosni i Hercegovini slika je potpuno drugačija. Pored ionako lošeg standarda, svakodnevno povećanje cijena sve veći broj stanovnika zemlje gura u siromaštvo i neimaštinu. Kupuju se samo najosnovnije stvari, a neke kategorije društva, poput penzionera, primorane su da kupuju samo po komadima.