Postoje neke generalne smjernice koje znamo gotovo svi, kao naprimjer da alkohol ne smije da se uzima uz lijekove, ili pak da mlijeko i mliječni proizvodu usporavaju apsorpciju željeza, ali ima još nekih kombinacija koje se nikako ne preporučuju.

Tijekom terapije uobičajeno je pratiti sat i striktno se pridržavati rasporeda uzimanja lijekova, ali ista se pozornost često ne pridaje prehrambenim navikama.

Unatoč informacijama koje se nalaze na receptima o hrani i pićima koja se ne smiju konzumirati s određenim tabletama, mnogi pacijenti zanemaruju čitanje ovih uputa i na kraju gutaju namirnice koje ometaju učinkovitost lijeka.

Osobe koje uzimaju lijekove za snižavanje razine kolesterola trebale bi se suzdržati od konzumiranja velikih količina grejpa. Iako je grejp vrlo učinkovit u borbi protiv lošeg kolesterola, može povećati snagu statina do opasne mjere kada se uzima zajedno s takvim lijekovima.

Također, konzumacija grejpa se ne savjetuje tijekom uzimanja lijekova protiv alergije, hipertenzije, antidepresiva, kao ni u kombinaciji s kontracepcijskim pilulama. To je zbog prisutnosti određenih spojeva u grejpu koji se metaboliziraju enzimima u jetri, što može uzrokovati nakupljanje lijeka u tijelu i postati toksičan.

Kada se antibiotici kombiniraju s mlijekom, njihova apsorpcija je odgođena, što dovodi do manje snažnog terapeutskog ishoda. Učinci određenih antidepresiva, poput bakalara, feferona, pileće jetrice i parmezana, na sličan su način prigušeni.

Ako uzimate diuretike, preporuča se da izbjegavate konzumaciju banana, rajčica i krumpira, posebno u međusobnoj kombinaciji, zbog njihove sklonosti poticanju nakupljanja kalija u tijelu.

Konzumacija biljnih vlakana u kombinaciji s lijekovima nije preporučljiva zbog njihove sposobnosti da ometaju apsorpciju lijekova. Ovo je posebno problematično kada je u pitanju digoksin, uobičajeni recept za one sa srčanim problemima.

Osim toga, pacijenti koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebali bi se kloniti hrane koja je bogata vitaminom K jer on utječe na zgrušavanje krvi. Važno je biti oprezan pri konzumiranju namirnica kao što su špinat, kupus, peršin, grah i riba jer sadrže značajne količine vitamina K.

Nepobitna je istina da se često otkrivaju novi i nepovoljni spojevi lijekova i hrane. Stoga pacijenti moraju biti oprezni i pažljivo proučiti upute za lijek prije početka terapije. Osim toga, ključno je konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom o kompatibilnosti lijeka s određenim namirnicama. Nije samo važno zabilježiti vrijeme u kojem treba uzeti lijek, već i potencijalne interakcije s hranom.