OD 220 ODUZMETE BROJ SVOJIH GODINA: Poznati kardiolog otkrio SAVJET – OVO SVI TREBAJU ZNATI

0

Odlazak u teretnu je u većini slučajeva dobra ideja, ali s obzirom da vježbanje troši organizam, a naporne vježve povećavaju rizik od srčanog udara i zastoja rada srca, bitno je da vježbate umjereno i da pravit česte pauze.

Kada je trening u pitanju, Petar Otašević koji je specijalsita interne medicine u razgovoru sa MONDO govori da doktori apsolutno preporučuju vježbanje, ali da je potrebno odraditi neke zdravstvene provjere, u slučaju osoba starijih ili srednjih godina. Ali, kako savjetuje, potreban je izvjestan oprez i prethodna kontrola, pogotovo kada je u ptianju populacija srednjih godina. Kada su kardio sportovi u tapinju, on ističe da oni imaju pozitivne učinke na kardiovaskularni sistem.

Pored toga, kardio vježve povećavaju potrošnju kalorija, što je pogodno za kontrolu težine. S druge strane, glavni savjet našeg strušnjaka se ogleda u tome da vodite računa koliko vam srce brzo radi, jer ne bi trebalo da ide preko maksimalne srčane frekvencije koja se računa tako što od 220 oduzmete broj godina.