Trenutno Vijesti

OBUSTAVLJA SE NASTAVA U NAŠOJ ZEMLJI?! OGLASIO SE KRIZNI ŠTAB: Ovo su najnovije informacije

Situacija sa pandemijom korona virusa je sve gora iz dana u dan i bilježe se rekordni brojevi zaraženih u cijelom svijetu a situacija nije ništa bolja ni u regionu. Najveći broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika ima Crna Goraa a odmah iza nje  su i Hrvatska i Slovenija ali i Bosna i Hercegovina. U BiH prema pisanju Oslobođenja se uveliko razmatraju nove oštrije mjere a jedna od njih je i prestanak rada škola i fakulteta i prelazak na online režim.

Ove novine se oslanjaju na informacije koje su dobile od neimenovanog izvora koji tvrdi da se u kriznom štabu pregovara o ovoj mjeri jer je broj zaraženih na dnevnoj bazi alarmantan. O svemu je za medije progovorio i zamjenik federalnog ministra zdravstva u Federaciji BiH, Goran Čerkez koji je reao da federalni krizni štab određuje okvirne mjere a kada su u pitanju škole, situacija je pod kontrolom i još uvijek nije došlo do velikog broja zaraženih u obrazovnim institucijama, ali su sve one spremne na prelazak na online nastavu.

On je dodao da ako se situacija i dalje nastavi usložnjavati, osnovne škole će biti vraćene na online sistem učenja. Vrlo je upitno koliko su srednje škole i fakulteti spremni da pređu na ovaj sistem jer je poznato da mnogi od njih nemaju platformu koja je  kvalitetna i koja bi omogućila nesmetan rad.

Pored toga mnoge porodice imaju dva ili više učenika i studenata a nemaju isto toliko laptopa ili kompjutera, pa je veliki izazov na ovaj način pratiti nastavu, a da ne spominjemo i njen kvalitet.

Oglasi – Advertisement