Trenutno Vijesti

NOVI RAT NA POMOLU?! Proglašeno ratno stanje, Rusija u pripravnosti, članice EU u strahu

Već smo nekoliko puta pisali o tome kako je ova godina baksuzna po mnogo čemu. I da se nije pojavila pandemija krorona virusa koja nam je cijeli način života koji smo poznavali izvrnula naopačke, bilo bi malo dobrih vijesti jer sve koje stižu uglavom spadaju u crnu hroniku.

Pored zaraze koja je zavladala cijelim svijetom imamo i velike prirone nepogode poput požara, potresa i poplava a sada nam stiže i vijest o jednom oružanom sukobu na Kavkazu. Kako prenose svi svjetski mediji jučer rano ujutro je došlo do sukoba na granici između Armenije i Azerbejdžana, osdnosno prema objavi koj je dalo ministarstvo odbrane Azerbejdžana jermennska vojska je granatirala Nagorno Karabah a onda je i njihova vojska koja je tamo stacionirana, uzvratila vatrom.

Opet, iz Armenije stižu drugačije informacije po kojima je vojska Azerbejdžana prva krenula u napad i da su se oni samo branili. Ministarstvo odbrane Armenije je navelo da su oni uspjeloi oboriti dva helikoptera i nekoliko dronova koji su pripadali Azerbejdžanu. Regija Nagorno Karabah je proglasila svoje otcepljenje u ratnim sukobima koji su se desili u periodu 1992.-1994. godine.

Tada je Azerbejdžan izgubio vlast nad ovom regijom i njih još sedam. Cijeli ovaj period nakon tog sukoba pa do danas pokušava se postići dogovor a pomažu SAD, Francuska i Rusija. Velika opasnost prijeti od širenja ovog sukoba jer ako se u sve upetljaju i velike države poput Rusije i Turske moglo bi doći samo do eskalacije. Vlada u Armneiji je proglasila ratno stanje i opštu mobilizaciju a Turska poziva da se zabrani Rusiji da se miješa u obvaj sukob. EU je izrazila veliku zabrinutost zbog najnovijih dešavanja na Kavkazu.

Oglasi – Advertisement