NOVAK ĐOKOVIĆ ZAPOČINJE I ZAVRŠAVA DAN S OVOM NAMIRNICOM KOJA MU REGENERIŠE TIJELO: Vjeruje da je zbog nje ZDRAV KAO DRIJEN

0

Izbjegava jela za koje je ujutro potrebno dugo vremena za kuhanje i konzumira žitarice, kinoju, divlji pirinač, proso i krompir kuhan na pari. Tokom dana konzumira puno voća i salata. Đoković je koristio i autofagiju, tvrdeći da 16 sati ne jede i da se uglavnom pridržava uputstava u ishrani iz „menija za šampiona“. Mnogi ljudi trebaju samo baciti pogled na taj meni da bi shvatili da nikada ne bi mogli tako živjeti. Svaki obrok treba da sadrži avokado, koji je odličan izvor hranljive ishrane i sadrži više od 20 vitamina i minerala, smatra Novak Đoković. RDA vrijednosti za plod avokada su sljedeće:

33% Vitamina C
26% Vitamina B6
21% Vitamina E
28% Patotenske kiseline
19% Bakra
28% Kalijuma
53% Vitamina K
41% Folne kiseline

Jeste li znali da nije bitno koliko i kako unosimo svoje vitamine i minerale? Za nas i naše zdravlje ključno je kako se vitamini, minerali i hranljivi sastojci apsorbuju. Određeni vitamini i minerali mogu se rastvoriti u masti. To znači da kako bi ih naše tijelo apsorbiralo, moraju se pomiješati sa mastima. Vitamini A, D, E i K, kao i nekoliko drugih antioksidansa, primjeri su nutrijenata topljivih u mastima. Antioksidanse u salati od spanaća, zelene salate i šargarepe vaše tijelo će apsorbirati ako dodate pola avokada.

Prema najnovijim istraživanjima, avokado, koji ima visok sadržaj luteina i snažan izvor zeaksantina, jedan je od 20 najboljih voća koje se redovno konzumira u svijetu. Borba protiv makularne degeneracije ima velike koristi od upotrebe luteina i zeaksatina. Jedan od glavnih uzroka sljepoće u SAD-u je zbog toga. Hrana bogata fitokemikalijama, poput avokada, može vašem tijelu dati značajnu količinu luteina i zeaksantina.