NIKO OD KOMŠIJA NIJE POZVAO VATROGASCE Oglasila se Milena Popović nakon što joj je stan izgoreo: Sreća da nisam bila tu sa detetom

0

Milena Popović, koja živi na Banovom brdu, izrazila je olakšanje što ona i njeno dijete nisu bili prisutni u požaru koji je izbio u njenom stanu. Podijelila je i svoje emocije vezane uz incident, navodeći kako je shrvana svime što se dogodilo. Po povratku u svoj stan nakon boravka u Novom Sadu, otkrila je da je vatra potpuno uništila sve. Milenu je pogodilo saznanje da nitko od njezinih susjeda nije kontaktirao vatrogasce i da nema dojave o požaru. – Stvarno jezivo! Duboko sam potresena svime – rekla je Milena, istaknuvši da će policija ispitati uzrok požara. “Ne znamo što je izazvalo požar, ali nažalost, sve je uništeno.

Važno je napomenuti da je požar nastao u spavaćoj sobi, a potom se proširio na cijeli stan. Kako je definirano, požar je nekontrolirano gorenje koje može izazvati značajnu materijalnu štetu i ugroziti život ljudi. Unatoč brojnim poduzetim mjerama opreza, opasnost od požara postoji zbog njegove široke upotrebe u svakodnevnim aktivnostima, pa su požari česta pojava. Požari mogu nastati i rasti pod različitim okolnostima, uključujući prirodne uzroke, tehničke kvarove ili ljudsku pogrešku. Kako bi se rizici od požara sveli na najmanju moguću mjeru i zaštitili imovinu i ljudske živote, potrebno je voditi računa o sigurnosti i strogo se pridržavati preventivnih mjera.

Postoje različite metode koje se koriste za kategorizaciju požara na temelju različitih vatrogasnih intervencija. Slijede neki od kriterija koji se koriste za razlikovanje požara:
Kako se proces odvija:
Tijekom početnih faza požara, požar još nije dosegao svoj puni intenzitet i može se njime relativno lako upravljati i suzbijati. Ovo je pogodno vrijeme da preuzmete kontrolu i ugasite plamen.
Kad je vatra u fazi bijesa, širi se velikom brzinom i brzo dobiva na snazi, što rezultira velikim plamenom i dimom. Ova faza zahtijeva brze i naporne mjere gašenja.
Nakon što je došlo do požara, faza opekline je kada se plamen gotovo ili potpuno ugasi. Međutim, još uvijek je moguća prisutnost dima i zaostalih vrućih točaka. Kako bi se osigurala potpuna sigurnost, ključno je u potpunosti i sveobuhvatno ukloniti sve preostale izvore požara.
Što se tiče dimenzija i kapaciteta:
Kada se radi o malom požaru, to obično znači da je uključena samo mala količina zapaljivih tvari, što olakšava upravljanje i brzo gašenje.
Kada je plamen srednjeg intenziteta, širi se na širem prostoru, obuhvaćajući veći prostor ili odjeljak. Zbog toga proces gašenja požara zahtijeva opsežnije i temeljitije mjere.
Kada požar postane opsežan i zahvati znatno veći prostor, klasificira se kao veliki požar. Takvi požari zahtijevaju značajne resurse i koordinaciju vatrogasnog osoblja za njihovo upravljanje i gašenje.
Požari katastrofalnih razmjera su oni koji svojom velikom rasprostranjenošću na golemim površinama predstavljaju značajnu opasnost za okoliš, ljudske živote i imovinu.
Kada se razmatra područje na kojem je nešto stvoreno ili nastalo, to se može nazvati njegovim “mjestom razvoja”.

Urbani požari obično se odnose na požare koji se odvijaju unutar urbanih područja, često u strukturama kao što su zgrade, kuće ili industrijski kompleksi.
Požari koji se javljaju u ruralnim područjima, često zahvaćajući šume, pašnjake ili poljoprivredna zemljišta, obično se nazivaju ruralnim požarima.
Kategoriziran prema vrsti korištenog goriva, ovaj sustav klasifikacije koristan je način za razumijevanje različitih vrsta motora i njihovih odgovarajućih metrika performansi.
Kada se koristi plinska vatra, gorivo koje se koristi je plinovito i izgorjet će u obliku vidljivog plamena.
Gorivo koje se koristi za stvaranje čvrste vatre je upravo to: čvrsti materijal koji gori s vidljivim plamenom i dimom.
Gorivo koje se koristi u ovom slučaju je tekuće prirode. Ima svojstvo izgaranja plamenom, a postoji mogućnost stvaranja pare i dima tijekom procesa.