NIKO ne može preko granice bez ovog papira: Nova odluka TRESE REGION, evo kako ćete od sada na putovanje

0
198

Ko želi bez većih ograničenja da putuje uopšte u EU, mora da se vakciniše, te je ovu odluku donijeta da se u roku od tri mjeseca izradi digitalni sertifikat o vakcinaciji koji će omogućiti ljudima da putuje uprkos tome što je pandemija Covid -19.

Srbija već ima sertifikat o ovoj vakcinaciji sa QR kodom, što znači da taj dokument može biti digitalan i očitan na svakoj granici uz određene izmjene. – tvrdi Aleksandar Seničić, predsjednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

Većina turista se pita kako će putovati dok ova pandemija traje, ali na ovo pitanje su dali odgovor konferencija lidera EU.

Na sjednici EU, saglasili su da postoji sve veća podrška digitalnim sertifikatima o ovoj vakcinaciji koja bi se zasnivala na zajedničkim evropskim kriterijuma za ulazak u zemlje članice i otvaranje društva nakon pandemije.

Ursula fon der Lajen (predsjednica Evropske komisije) je naglasila da će na zemljama članicama donijeti odluku šta da se radi sa sertifikatima, ali da će se na nivou EU koristiti za funkcionisanje jedinstvenog tržišta.

više o ovome pročitajte ovdje.