Ispravka vesti: Nije točno da je Kina najavila da će se uključiti u rat u Ukrajini

0

U naslovu članka koji je objavljen 17.05.2023 na portalu savjetizadeset.info, stoji da je Kina spremna da se uključi u rat u Ukrajini, što se ispostavilo kao lažni naslov, samim time i cela vest se definiše kao dezinformacija i lažna vest. 

Jako veliki broj portala u regiji je objavio članak sa sličnim ili identičnim naslovom, vodeći se portalom Webtribune.rs, koji je prvi izbacio naslov pod sledećim naslovom:”UDARNO – Baijiahao: Kina je odlučila – Neće dozvoliti da se Rusija sama bori protiv Zapada”.

Faktograf.hr je uradio detaljnu analizu cele vesti, te je jako brzo došao do zaključka da se izvor na kojeg su se svi portali pozivali:”Baijiahao” u stvari nije najčitaniji kineski portal, nego da se u stvari radi o običnom blog servisu velike kineske tehnološke kompanije Baidu. Platforma kao takva dopušta svakome da na njoj napiše šta mu padne na pamet, a između ostalih pojavio se i ovaj sporni naslov. Kineska država na ovom blog servisu nije objavila nikakvo priopćenje temeljem kojeg bi se moglo zaključiti da će se Kina aktivnije uključiti u rat u Ukrajini.

Ono što je jedino istina prema Faktografu je to, da je narodna republika Kina od početka rata u Ukrajini pruža načelnu podršku Ukrajini, na način da odbija nametnuti sankcije Rusiji. Međutim, ni u kojem trenutku Kina nije na bilo koji način sugerirala da se namjerava aktivno uključiti u rat. Samim time, celi naslov članka, kao i cela vest je u stvari jedna velika dezinformacija i lažna vest, koja je na krivi način mogla da prikaže trenutnu političku situaciju u Ukrajini. Izvinjavamo se čitateljima što se na vreme nije proverio dotični izvor:”Baijiahao”.