NEKOLIKO RAZLOGA zbog kojih je dobro imati SENF u kući, ovo sigurno niste znali!

0

Mnogima je nezamislivo pojesti hrenovke ili kobasice bez senfa ali pored toga što je ukusan on je i ljekovit i pomaže kod povišenog pritiska, bronhitisa i bolova u zglobovima. Ulja koja se nalaze u senfu imaju i antibakterijsko djelovanje i njega su koristili i u staroj Grčkoj u medicinske svrhe prije nego su ga počeli konzumirati kao začin.

Inače senf se pravi od biljke gorušice i to od njenih sjemenki. Da bi se proizveo kilogram senfa potrebno je oko 500 hiljada sjemenki ove biljke koja je srodna rotkvi i kupusu. Postoje tri vrste senfa, smeđi ljuti, žuti blagi i ljuti crni a osnovni sastojci svakog od njijh su pored sjemenki, sirće, so i voda.

Ulja koja se nalaze u zrnu gorušice su odlična kada je u pitanju zdravlje ljudskog organizma jer ubrzava metabolizam i ima antibakterijska svojstva. Ako imate problema sa bolovima u zglobovima ili u mišićima napravite oblogu od senfa koja će zagrijati bolno područje i dovesti do veće prokrvljenosti pa će doći do smanjenja bolova i povlačenja upale.

Ako imate probleme sa sinusima i disanjem možete koristiti ulje senfa da bi razgradili sluz a obloge se stavljaju na leđa ili prsa. Da ne bi došlo do opekotina ovo nije preporučljivo za osobe koje imaju osjetljivu kožu kao ni za djecu mlađu od šest godina. Ako ste prehlađeni ili imate glavobolju pomoći će vam kupka za noge od brašna od senfa. Potrebne su vam dvije kašike ovog brašna a kupka treba da traje dvadesetak minuta. Ostatak teksta možete pročitati ovdje.