NEDELJA JE DAN ZA ODLUKU Danas TV duel Makrona i Marin Le Pen uoči drugog kruga predsedničkih izbora

0

Poslednjih dana je Francuska u centru medijske pažnje, pored ratnog stanja u Ukrajini. Naime, predsednik Francuske Emanuel Makron i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen večeras će imati televizijski duel uoči drugog kruga predsedničkih izbora koji su zakazani za nedelju.

U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da izmedju dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel koji može da bude odlučujući. Na prethodnom duelu 2017. godine, Marin Le Pen je delovala nepripremljena i slabija u odnosu na Makrona, što je uticalo na njen poraz na izborima. Pet godina kasnije, liderka ekstremne desnice je izgladila svoju sliku i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim gradjanima. Ona je nedavno rekla da je sada spremna za duel i da je izvukla pouku sa prethodnog.

Makron je pre pet godina ubedljivo pobedio Le Penovu sa 66 odsto glasova, ali sada se predviđaju drugačiji rezultati. Mnoge ankete predvidjaju da će također pobediti ali sa manje glasova – od 53 do 55 odsto. On će sada morati da pravda rezultat svog prvog petogodišnjeg mandata suočen kritikama rivalke koja smatra da Makron gaji dubok prezir prema Francuzima.

Francuzi posebno očekuju večerašnji duel jer Makron nije učestvovao u debatama pred prvi krug predsedničkih izbora i zbog toga ga je stranka Marin Le Pen, pod nazivom Nacionalno okupljanje, optužila da zapravo beži od tog razgovora. Da podsetimo, Makron je bio diskretan pred prvi krug izbora i sa pažnjom usmerenom prema spoljnopolitičkim temama kao što je rat u Ukrajini. On je sada promenio taktiku te posećuje zemlju i daje intervjue. Drugi krug biće održan u nedelju, a predsednički izbori dešavaju se usred rata u Ukrajini i francuskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije.