Rođena 1950. u Imotskom, roditelji Nede Ukraden, Dušan i Anđelija, podrijetlom su iz Crne Gore. Zbog očevog zanimanja službenika SUP-a, Neda se često morala seliti. U svojim ranim godinama živjela je kod bake i djeda u Imotskom, ali se kasnije s roditeljima preselila u Višegrad. Tamo je otkrila svoju strast prema pjevanju sevdalinki, zahvaljujući susjedu koji joj je postao mentor. Nakon Višegrada, obitelj se nastanila u Goraždu, gdje je Neda svoj vokalni talent pokazala na školskim priredbama u Osnovnoj školi “Maksim Gorki”. Pohađala je ovu školu pet godina. Sljedeća stanica na njihovom putu bilo je Brčko, gdje su ostali dvije godine. U to vrijeme Neda je doživjela svoju prvu ljubav, iako nikada nije saznala ime svoje simpatije. U Osnovnoj školi „Maksim Gorki“ u Brčkom Neda se uključila u školski zbor pod vodstvom profesora Mirka Šrajera koji je imao značajnu ulogu u njenom nadahnuću za glazbeno bavljenje.

Na Festivalu “Mladi Gražić” 1962. stala je na pozornicu uz zbor i izvela dio pjesme “Rjabinuška”. Iduće godine pobjedu je izborila obradom “Naš tabor putuje na jug” Radmile Karaklajić. Ovaj uspjeh doveo ju je do selidbe u Sarajevo, gdje je upisala Osnovnu školu “Slobodan Vuković” i preuzela ulogu soliste u horu. Enigmatična Neda Ukraden lik je obavijen velom tajne, čiji je osobni život pomno čuvan i skrivan od očiju javnosti. Međutim, njezina slavna karijera ostaje dostupna i široko prepoznata kako u medijima tako iu široj javnosti. Neda se dosljedno trudi održati jasnu odvojenost između svog privatnog i javnog života, a pomnijim proučavanjem postaje vidljivo da je to postigla s nevjerojatnim uspjehom.

Što se tiče osobnog života, Neda je provela desetljeće u vezi s Milanom Bilbijom, au braku su bili tri godine prije nego što su se razveli. Ipak, uspjeli su održati pozitivan odnos zbog zajedničke odgovornosti prema kćeri Jeleni. Nažalost, Neda 2013. godine nije mogla doći na Milanovu sahranu jer je uz zeta Pecu bila zauzeta brigom o unukama blizankama Nedi i Aleksandri. S vremenom je Neda postala i baka još jednom unuku Dušanu. Osim toga, ona dijeli neraskidivu vezu sa svojim voljenim psom Dejom. Neda je odlučila da se neće ponovno udavati jer nikada nije našla nekoga tko bi mogao pratiti njezin brzi tempo života. Umjesto toga, svoju je energiju usmjerila na svoju karijeru i obitelj. Iako je dobivala pozive za sudjelovanje u reality showu “Farma”, morala ih je odbiti zbog profesionalnih obveza. Neda je na društvenim mrežama podijelila selfie s Usnijom Redžepovom, koja je tragično preminula od raka pluća. Nažalost, javnost je kritizirala Nedu zbog objave fotografije jer je na njoj uz Nedin vedar osmijeh zabilježen i paćenički izraz lica pokojne pjevačice. Izražavajući zabrinutost zbog zastrašujućih poruka koje je dobivala, pjevačica je izrazila želju da se oprosti od svoje dugogodišnje kolegice s kojom je veže četiri desetljeća. U medijima su se pojavila nagađanja o Nedinoj navodnoj ljubavnoj vezi s četiri desetljeća mlađom osobom, no ona je te tvrdnje oštro opovrgla. Iako su se povezivala sa Sašom Popovićem i suprugom Dragane Mirković, Tonijem, pjevačica tvrdi da je njihov odnos i dalje prijateljski. Umjesto toga, izjavljuje da je najznačajniji muškarac u njezinu životu njezin voljeni unuk, kojega iznimno cijeni.

 

Ova iskusna pjevačica nedvojbeno je dobila dobar dio komentara na svoj izgled. Unatoč tome što je duboko u svojim 70-ima, ona odiše mladenačkom energijom zbog koje promatrači često misle da je 30 ili čak 40 godina mlađa. Dok je neki kritiziraju da se ne prilagođava društvenim očekivanjima kako bi se netko njezinih godina trebao ponašati, ima i onih koji cijene njezin jedinstven stil. Njena sreća je otkrivena. Nedavna objava dočarala je intiman trenutak uhvaćen na fotografiji, na kojoj se vidi njezin najmlađi unuk Dušan u njenom zagrljaju. Rijetkost je da se tako osobna slika nađe na platformama društvenih medija. Ova simpatična fotka je imala veliki broj komentara.