NEĆETE VEROVATI ZBOG ČEGA SE KVARI KISELI KUPUS: Ovo OBAVEZNO morate da PROVERITE ili će VAM PROPASTI!

0

Iako svi imamo neki svoj recept za kiseljenje kupusa koji obično počinje sa riječima da se na određenu količinu kupusa mora staviti odgovarajuća količina soli i vode to nije jedino mjerilo da će se vaš kupus održati tokom zime i da će biti ukusan i upotrebljiv.

Međutim ako ćemo se držati mudrosti naših starih oni su u kući prilikom kiseljenja kupusa uvijek imali i određenu rezervu a za dobru zimnicu se smatralo da počinje kupovanjem kupusa na pijaci. Oni su uvijek uzimali jednu ili dvije glavice da bi provjerili da li je kupus slatkast ili je ljutkast.

U prvom slučaju on je odličan za kiseljenje i tada bi ga kupovali u većim količinama. Ako bi kupus bio ljutkast iskoristili bi ga za kuvanje a onda sljedeći dan išli ponovo u potragu za onim koji će kiseliti. Također prilikom kupovine je jako bitno provjeriti da li među listovima kupusa ima puževa golaća jer će takav kupus ako se ukiseli brzo propasti. Nakon što se odabere i kupi prava vrsta kupusa potrebno ga je očistiti od vanjskih listova i izvaditi sredinu korijena u koju se zatim naspe po jedna kafena kašikica soli.

Glavice se redaju jedan na drugu ali bez pritiskanja a otvor korijena ostaje okrenut prema gore. Kada je kupus poredan u burence potrebno ga je pritisnuti rešetkom ili kamenom i ostaviti preko noći da odstoji a sljedeći dan se dodaje voda u koju se razmuti so i njome se prelijeva kupus. Kad kupus dostigne potreban nivo kiselosti u njega dodajte vinobran prema uputstvu koje se nalazi na kesici.