NE MOŽETE PRETPOSTAVITI ZA ŠTA SE KORISTI VODA OD BANANE: Zanemećete kad vidite koji REZULTAT daje za NEDELJU DANA

0

Nedavni globalni trend korištenja vode od banane kao metode za zalijevanje biljaka sve je veći. Prema Stefani Stefenson, spisateljici Rose Gardeninga, nedavni porast popularnosti korištenja kore od banane kao gnojiva za biljke može se pripisati njezinoj jednostavnosti i lakoći. To je prirodna i organska metoda gnojidbe, a također pomaže u očuvanju vode. Prema Reader’s Digestu, banane sadrže snažnu kombinaciju esencijalnih minerala kao što su kalij, kalcij, fosfor i magnezij, koji mogu značajno potaknuti rast i zdravlje vaše biljke. Banana voda je tekućina koja se ekstrahira iz banane kroz proces kuhanja i filtriranja.

Proces stvaranja banana vode je jednostavan. Ova tekućina se pravi namakanjem kore banane u vodi nekoliko tjedana u posudi ili staklenoj posudi. Nakon što uklonite koru od banane, preostalom tekućinom možete preliti biljke kako biste dobili domaće tekuće gnojivo. Namakanje kore banane u vodi oslobađa vrijedne hranjive tvari poput kalija i kalcija u tekućinu, koji se mogu koristiti za njegovanje biljaka po niskoj cijeni.

Može li upotreba vode od banane biti učinkovita?

Dok se neki vrtlari mogu zaklinjati u korištenje vode od banana, trenutačno nedostaju znanstveni dokazi koji bi potvrdili njezinu učinkovitost u osiguravanju dovoljne količine kalija za dobrobit biljaka. Bez obzira na to, razlog za njezinu upotrebu je dobar: banane sadrže veliku količinu kalija, ključnog makronutrijenta koji potiče rast biljaka, jača stabljike i štiti biljke od suše i štetočina.

Koje biljke imaju afinitet prema banana vodi?

Voda od banane može se koristiti na svim biljkama u vašem vrtu ili sobnim biljkama bez iznimke. Učinkovitost vode od banane zahtijeva daljnja službena istraživanja, no sigurno je da neće naštetiti vašim biljkama.

Stefenson savjetuje da, ako niste sigurni na kojim biljkama koristiti vodu od banane, razmislite o upotrebi na rajčicama, paprici, ružama, orhidejama, sukulentima, paprati, “zračnim” biljkama i stablima banana. Ona također sugerira da je voda od kore banane učinkovita u sprječavanju truljenja cvjetova rajčice, stanja u kojem donji dio rajčice postaje smeđi. Stefenson naglašava da je magnezij važan za proces fotosinteze u cvijeću i biljkama, te može poboljšati sposobnost biljaka da donose plodove ili cvjetaju bez napora.

Ako tražite osvježavajući napitak za utaživanje žeđi, voda od banane odlična je opcija za razmatranje. Za pripremu ovog napitka ogulite i narežite zrelu bananu na male komadiće. Zatim stavite komade banane u blender zajedno s dvije šalice vode. Miksajte smjesu dok ne postane glatka i pjenasta. Možete dodati dodatne zaslađivače poput meda ili šećera kako biste prilagodili okus svojim željama. Nakon što postignete željeni okus, procijedite smjesu kroz fino sito kako biste uklonili ostatke pulpe banane. Na kraju ulijte bananu vodu u čašu napunjenu kockicama leda i uživajte u svom hladnom i ukusnom piću.

Stvaranje vode od banane za hranjenje vaših biljaka jednostavan je zadatak. Za početak prikupite kore od banane, vodu i veliku posudu kao što je staklenka ili lonac. Ova praksa ne samo da koristi rastu vaših biljaka, već služi i kao učinkovita metoda za smanjenje količine otpada od hrane.

Nakon što završite s konzumacijom banane, preporuča se da koru stavite u posudu i dolijete vode do otprilike dvije trećine. Nastavite s dodavanjem preostalih kora dok se spremnik ne napuni, pazeći da je poklopac čvrsto pričvršćen kako biste spriječili neželjene mirise ili plijesan. Ako želite ubrzati proces razgradnje, razmislite o tome da kore nasjeckate na manje komade ili ih usitnite u blenderu.

Za pripremu vode od banane napunite staklenku korom od banane dok ne bude puna. Zatim pospremite staklenku na hladno, tamno mjesto i ostavite smjesu da stoji dva do tri tjedna. Znat ćete da je gotovo kada kore pocrne i voda potamni. Normalno je osjetiti slab miris, ali on ne bi trebao postojati nakon što se voda od banane koristi na biljkama.

Kako biste ubrzali pripremu vode od banane, možete se odlučiti za kuhanje kore od banane kraće vrijeme – između 30 do 45 minuta – i ostaviti da se kuha samo nekoliko dana. Ova tehnika može olakšati oslobađanje više hranjivih tvari iz kore i može dati gotovu vodu od banane u bržem vremenskom okviru.

Nakon što se voda od banana slegne, procijedite je i ulijte preostalu tekućinu u posudu za zalijevanje za upotrebu.

Uključivanje vode od banane u vašu redovnu rutinu zalijevanja sobnih biljaka, vrtova i cvijeća je održiva opcija.