NAKON 3 DECENIJE: Razlog raspada Bijelog dugmeta i Bebekovog napuštanja čuči u JEDNOJ PESMI, nije mogao da je SVARI! (FOTO)

0

Bivša Jugoslavija je bila poznata po dobroj muzici a jedni od najpopularnijih bendova su svakako Bijelo Dugme. Ovaj pop-rok bend je predvodio gitarista, tekstopisac i kompozitor Goran Bregović. Bend su sa vokalima predvodili jedni od najvećih pevača iz ovog žanra a to s svakako Alen Islamović, Mladen Vojičić Tifa. Mnogi će se složiti da je najveći trag ostavio Željko Bebek.

Želimir Željko Bebek je jugoslovenski rok muzičar najpoznatiji po tome što je bio prvi pevač grupe Bijelo dugme. Rođen je 16. decembra 1945. godine u Sarajevu. Bebek je otpevao najveće hitove Bijelog Dugmeta i radio na svakom albumu osim na poslednja tri pred raspad grupe.

Nedavno je za Večernji list u intervju otkrio zašto je te davne 1984. napustio bend. Tada je mladi Tifa došao da ga zameni na vokalima. Tvrdi kako je oduvek volio svoj bend i želio da peva hitove iz njihovih ranih dana kao što su: Selma, ili Sanjao sam noćas da te nemam, ali mu se nije svidelo kako je Bregović preuzeo kontrolu nad bendom i postavio se kao da su oni njegovi prateći muzičari.

Dalje je nastavio i rekao da je kap koja je prelila čašu bila kada je Bregović odlučio da se Dugme priključi buntovničkom novom valu kojeg su predvodili znatno mlađi i originalniji bendovi, a Bebeku se nije svidela politička tematika pjesama kao što je Kosovska, koju su otpevali na albanskom jeziku, kako bi isprovocirali tadašnji sistem pred raspadom. Nakon što je čuo pesmu Lipe cvatu i pročitao stih “Ravna ti je Jugoslavija”, odlučio je da napusti bend. Znao je da postoje politička previranja i da se prelazi sa socijalizma na kapitalizam. On nije hteo da učestvuje u politicizaciji benda i muzike.