Autofagiju su mnogi znanstvenici smatrali mogućom zaštitom od raka, iako njezina učinkovitost ovisi o nekoliko varijabli kao što su vrsta stanice, vrsta organizma i priroda tumora.

Autofagija služi kao ključna komponenta obrambenih mehanizama, kako u cjelokupnom imunološkom sustavu tako i unutar specijaliziranih imunoloških stanica. Određene stanice koriste autofagiju za potpuno iskorijenjivanje svih mikroorganizama koje konzumiraju. U međuvremenu, druge stanice koriste autofagiju kako bi razbile virusne proteine ​​i predstavile njihove fragmente drugim imunološkim stanicama. Ti fragmenti prenose strukturni nacrt po kojem će zaražene stanice biti identificirane i kasnije eliminirane, zajedno sa samim virusom. Ideja da bi autofagija mogla pružiti zaštitu od raka često se drži mnogih znanstvenika. Međutim, učinkovitost ovog pristupa ovisi o različitim čimbenicima, poput specifične vrste stanice, organizma i karakteristika dotičnog tumora.

Autofagija igra vitalnu ulogu u obrambenim mehanizmima stanica, uključujući one imunološkog sustava. Specijalizirane imunološke stanice koriste autofagiju za eliminaciju progutanih mikroorganizama. Osim toga, neke imunološke stanice koriste autofagiju za razgradnju proteina virusa, što im omogućuje da prezentiraju fragmente virusa drugim stanicama imunološkog sustava. Ova prezentacija informira te stanice o strukturnom obrascu virusa, omogućujući im da identificiraju i eliminiraju zaražene stanice i konačno iskorijene virus. Otkriće lizosoma, koji su stanične organele odgovorne za sustavnu razgradnju viška komponenti pomoću specifičnih enzima, otkrio je Christian de Duve, belgijski znanstvenik tijekom 1950-ih.

Naomi Vitel razvila je novi plan prehrane koji se temelji na konceptu autofagije, o čemu možete detaljno pročitati. Ovaj plan prehrane uključuje odabrane namirnice, tjelovježbu i dodatke koji olakšavaju miran san i usporavaju, pa čak i potencijalno poništavaju starenje. Naomin plan prehrane uključuje uključivanje i isključivanje procesa autofagije, što povećava učinkovitost čišćenja tijela. Nekoliko je studija pokazalo da se autofagija pokreće kao odgovor na stres, što se najbolje može spriječiti bavljenjem vježbama visokog intenziteta, uzimanjem jakih antioksidansa i odabirom dijete koja naizmjence uključuje visok i nizak unos proteina. U autofagiji, povremeni post igra ključnu ulogu. Prema ovoj teoriji, ako nastavimo jesti tijekom dana, naše se stanice ne uspijevaju očistiti od toksina i nemaju priliku oporaviti se. Kratki intervali posta osiguravaju stanicama dovoljno vremena za obavljanje ove funkcije. Stoga Naomi predlaže da odaberete tri dana koja nisu uzastopna u kojima ćete postiti šesnaest sati i jesti samo osam sati. Preporuka je da trajanje posta uključuje noć kako biste lakše izdržali, a nije bitno da li postite ujutro ili navečer.

Tijekom dana posta preporučuje se unos oko 25 grama proteina. Međutim, u ostala četiri dana savjetuje se unos više proteina u rasponu od 45 do 150 grama. Iako su masnoće dopuštene, važno je dati prednost zdravim masnoćama kao što su avokado, maslac, orasi, losos, skuša, sardine i maslinovo ulje.