Medicinski stručnjaci preporučuju uvođenje ribe u našu prehranu na sedmičnoj bazi, dok dva dana rezerviramo za kuhano meso, a preostala četiri dana posvetimo obrocima na bazi povrća. Iako je općepriznato da je riba hranljiva hrana, jeste li se ikada zapitali koja je specifična vrsta ribe najkorisnija za vaše zdravlje? Predstavljamo vam kompilaciju top 9 riba koje se smatraju najzdravijim na cijelom svijetu. Na prvom mjestu imamo atlantskog lososa. Prema mišljenju stručnjaka, konzumacija ove ribe, posebno njenog crvenog mesa koje sadrži omega 3 masne kiseline, ima potencijal da utiče na naš biološki sat, potencijalno usporavajući proces starenja.

Zubatica, plava riba, visoko je cijenjena zbog svog bogatog sadržaja esencijalnih nutrijenata kao što su fosfor, kalij, kalcij, natrij i željezo, što je čini nevjerovatno korisnom za ljudsku ishranu.

3. Atlantska haringa, riba poznata po višem sadržaju masti, nudi vrijedan izvor omega 3 masnih kiselina koje značajno doprinose održavanju zdravog kardiovaskularnog sistema.
4. Pronađena u slatkovodnim sredinama, jezerska zlatna ribica ima meso koje je bogato mastima, slično teksturi lososa. Zanimljivo je da ova riba zadržava vlagu čak i kada je podvrgnuta termalnim metodama kuhanja.

Girice – Inćuni ili sardine, sorta ribe poznata po visokom sadržaju proteina, po nutritivnoj vrijednosti može parirati svakom mesu. Osim toga, imaju niske kalorijske vrijednosti, što ih čini zdravim izborom. Ove male ribe su također prepune esencijalnih vitamina i minerala neophodnih za optimalnu tjelesnu funkciju. Skuša je idealan dodatak svakoj prehrani zbog niskog kalorijskog sadržaja i obilja esencijalnih vitamina i minerala koji su od vitalnog značaja za optimalno zdravlje ljudi.

7. Uključivanje pastrmke u vašu ishranu na sedmičnoj bazi može efikasno smanjiti nivo holesterola, ojačati krvne sudove i nerve i ublažiti probleme sa pamćenjem kako starite. 8. Sardine, uprkos njihovoj maloj veličini, lako se asimiliraju u ljudskom tijelu i služe kao izvanredan izvor proteina. Prepuni sveobuhvatnog niza vitamina (A, B12, B6, D) i ulja sardine, aktivno doprinose smanjenju holesterola. Tuna, poznata po obilju omega 3 i omega 6 masnih kiselina, ističe se kao jedna od najkorisnijih dostupnih ribljih opcija.

Kada je riječ o ribi, ključno je dati prednost kvalitetu. Kako biste sebi i svojim najmilijima osigurali zadovoljavajući i hranljiv obrok, važno je da napravite mudre izbore, jer nije svaka riba korisna za vaše zdravlje. Neke ribe se masovno proizvode i sadrže visoke razine toksične žive.