Najveća greška koju prave skoro svi vozači čim sjednu u auto

0

Ovo je nešto najbolje što je iko mogao izmisliti, a riječ je o grijanju u automobilu, pametna sprava koja nam pomaže da se zagrije auto prije nego sjednemo u njega.

Ipak, ovo je odlična ideja kad ujutru trebamo ići na posao i putovati po hladnoći, ali da je sjajno rješenje, e baš nije. To što uključite grijanje vašem automobilu može više da škodi nego što će koristiti.

Sigurno imate naviku da uključujete grijanje u automobilu iz vremena dok ste djeca bili pa roditelji uključe, vama to djeluje sasvim logično da se u toplom automobilu vozite.

U novijim automobilima motori su dosta drugačiji od onih koji su se nalazili u vremenima dok su vaši roditelji vozili.

Napravljeni su moderni automobili tako da mogu funkcionisati u svim uslovima.

U potpunoj suproptnosti je sa starijim modelima gdje je trebalo deset do petnaest minuta da se zagriju.

Da biste mogli zagrijati automobil, morate sačekati malo, on će se tokom vožnje ugrijati, pošto mu motor tad punom parom radi. AKo uključite grijanje, potrošit ćete više goriva. A osim bespotrebnog trošenja goriva, višak može da procuti unutar zidova cilindra i komore za sagorijevanje.

Pokušajte da produžit vijek trajanja auta, a ovako ga na ovaj način možete samo skratiti, kako navodi portal Magazin Novosti.

Ako malo istrpite hladnoću, odnosno ne upalite odmah grijanje, vaš automobil će duže živjeti i biti ispravniji. Kad je u pokretu, automobil se brže zagrije, pa ne samo da ćete uštedjeti na gorivu, nego ćete i novac tim putem da uštedite.

Nadamo se da vam je jasno.