NAJEZDA ZMIJA U SRBIJI: Stručnjak za ove gmizavce objašnjava otkud ih odjednom toliko i po čemu ODMAH da prepoznate OTROVNICU! (FOTO)

0

Hvatač zmija Vladica Stanković koji ima 41 godinu je inače iz Vladičinog Hana. On je imao pune ruke posla u jednom poslovnom objektu u Bojniku, kada je uhvatio čak tri smuka. Kako je rekao Vladica, radi se o objektu koji je u renoviranju i koji dugo nije bio u funkciji, pa su se s vremenom tu nastanile zmije, a pošto je okolo svuda priroda to nije nikakvo čudo, posebno jer je lijepo vreme i zmije su izašle iz hibernacije.

Kako Vladica kaže, mi se trenutno nalazimo u periodu kada zmije izlaze vani i da je to prirodna pojava te da zbog toga ne treba dizati paniku. On dalje savetuje da ukoliko neko ima susret sa zmijom veoma je bitno da se ne paniči. Stanković je ujedno i predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine “Poskok”, ali i vatrogasac. Pored hvatanja gmizavaca on je počeo narod da brani i od stršljena. Već petnaest godina se bavi hvatanjem zmija, te je rekao kako u Srbiji postoji deset vrsta, te da su samo tri vrste otrovne.

Kada su zmije u pitanju, dosta ih nije otrovno, ali ima nekih koje zaista jesu opasne i na našim prostorima kao recimo poskok, jedna od najotrovnijih vrsta na Balkanu. Bilo koji vid podrhtavanja tla također može dovesti do pojave zmija, a one se vole skupljati tamo gde ima glodavaca koje mogu napasti i pojesti. Vladica Stanković je jedan od čuvenih srpskih zmijolovaca i odlučio je za medije dati neke savete kako da raspoznamo otrovnice i bezazlene zmije. Ukoliko vas zanima to, pročitajte više na ovom linku.