NA KOJOJ STRANI KREVETA SPAVATE? EVO ŠTA TO GOVORI O VAMA: Svima je pogodilo!

0

Psihologinja spavanja Hope Bastin sugerira da bi moglo biti istine u staroj poslovici o “ustajanju s pogrešne strane kreveta”. Zapravo, strana kreveta na kojoj preferirate spavati može otkriti neke suptilne pokazatelje o vašem tipu osobnosti, izvještava Sensa. Prema Bastinu, izreka “probuditi se na krivoj strani kreveta” odnosi se na osobu koja se osjeća razdražljivijom nego inače. Mnogima od nas ovo je poznat koncept, budući da su nam ovu frazu vjerojatno već rekli. Ipak, podrijetlo ovog izraza ostaje misterij.

Iako postoji samo nekoliko zdravih teorija o ovoj temi, postoje mnoga praznovjerja koja tvrde da je lijeva strana bilo kojeg predmeta ili prostora manje sretna od desne. Spavanje na strani koja nije naša uobičajena preferencija može dovesti do lošeg sna, budući da smo stvorenja navike. Posljedično, nedostatak sna može rezultirati lošim raspoloženjem sljedeći dan. Osim toga, prema Bastinu, preferencija pojedinca za lijevu ili desnu stranu kreveta može otkriti aspekte njihove osobnosti. Studije pokazuju da su pojedinci koji se odluče za lijevu stranu kreveta vjerojatnije da će posjedovati inteligenciju u usporedbi s onima koji preferiraju desnu.

Prema njezinim riječima, imati pozitivnu perspektivu korisno je za one koji spavaju na lijevoj strani tijela jer im to omogućuje da s lakoćom podnose velika opterećenja. To znači da dan ispunjen stresom neće imati toliki utjecaj na njih. Osim toga, osobe koje spavaju na lijevoj strani obično su pribranije od svojih partnera kada se nose s krizom i općenito su sigurnije. Bastin također napominje da se prema feng shuiju, drevnoj kineskoj praksi uređenja životnih prostora za promicanje sklada, lijeva strana kreveta smatra optimalnim položajem za spavanje. To je zato što se povezuje s prosperitetom, autoritetom i dobrim zdravljem.

Prema Bastinovom istraživanju, osobe koje odluče spavati na desnoj strani kreveta imaju negativniji stav. Nasuprot tome, optimističniji su oni koji favoriziraju lijevu stranu. Osim toga, prva je skupina sklonija praktičnosti i spremnosti na potencijalne nepovoljne okolnosti. Prema Bastinu, mjesto na kojem spavamo ponekad je stvar pogodnosti. “Bez sumnje, položaj vašeg kreveta može igrati značajnu ulogu u odlučivanju koju stranu kreveta želite. Oni koji pate od klaustrofobije mogu odlučiti izbjegavati spavanje uza zid, dok se pojedinci koji se osjećaju sigurnije u zatvorenom mogu osjećati nelagodno spavajući u blizini prozor ili vrata.

Kada odlučujete na kojoj ćete strani spavati, potrebno je uzeti u obzir nekoliko dodatnih čimbenika. To uključuje blizinu radijatora, udaljenost od vanjskih smetnji, jasniji pogled na televiziju, blizinu djece ili povećanje udaljenosti od prozora. Bastin zaključuje da položaj kreveta koji odaberete može utjecati na vaše jutarnje raspoloženje, ali samo zbog činjenice da su ljudi bića rutine. Ono što je uistinu važno je kalibar sna koji primate. Univerzalna je istina da se nitko ne budi zadovoljan nakon loše prospavane noći.