Muštuluk za građane: SVI koji spadaju u OVE kategorije dobit će EVRIĆE OD DRŽAVE – proverite brzo jeste li vi među njima! – Savjeti za deset
Trenutno Vijesti

Muštuluk za građane: SVI koji spadaju u OVE kategorije dobit će EVRIĆE OD DRŽAVE – proverite brzo jeste li vi među njima!

Od svih država u regiji čini se da Srbija najviše vodi računa o svojim građanima od kada je počela pandemija korona virusa u ekonomskom smislu, i traži i nalazi načine da im pomogne da savladaju ekonomsku krizu u koju smo svi zapali.

Poznato je da je predsjednik Vučić još za vrijeme vanrednog stanja u ovoj državi obećao da će svakom punoljetnom građaninu biti isplaćeno po 100 eura kao pomoć i tada je malo ko vjerovao da će se to njegovo obećanje obistiniti. Ipak, odmah nakon ukidanja vanrednog stanja pare su legle na račune građana i mnogi su mu zbog toga bili zahvalni. Isto tako je vlada u Srbiji donijela neke odluke o pomoći preduzećima koja su upala u probleme zbog pandemije pa je tako onim firmama koje nisu otpuštale radnike država uplatila poreze i doprinose kao i minimalne lične dohotke za sve uposlene za tri mjeseca.

Vlada stalno radi na iznalaženju novih riješenja pa je tako jučer najavljeno i da će u državi doći do povećanja minimalnih plata i penzija. Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će radnici čija je plata bila 30 hilajda dinara od početka sljedeće godine dobijati 32,156 dinara, odnosno minimalna plata je povećana za preko dvije hiljade dinara. Podsjećanja radi, sindikati su tražili da se minimalna plata poveća na 34 hilajde dinara, mada bi stvarna potreba bila da on bude najmanje 37 hiljada, a po riječima ministra ide se prema tome iznosu.

On je napomenuo da se u Srbiji visina minimalne plate u posljednjih deset godina povećala osam puta i da će se i u narednom periodu povećavati. Kada su u pitanju penzioneri, njihove penzije su povećane za 5,9 posto i uvećana penzija će se također isplaćivati od januara sljedeće godine.

Oglasi – Advertisement