MOĆNI PROČIŠČIVAĆ IZ PRIRODE: Evo kako da koristite ovu biljku da izbacite štetne tvari iz vode koju pijete!

0

Potapanjem korijandera u vodu koja je kontaminirana štetnim česticama, toksinima i metalima, bilo da je korijander svjež ili osušen, te se tvari lijepe za njega. Ovaj proces učinkovito pročišćava vodu, čineći je mnogo sigurnijom za konzumiranje.

U današnje vrijeme voda koju konzumiramo zaražena je i otrovnim tvarima i teškim metalima. Problem se pojačava kada se uzmu u obzir zastarjele cijevi kroz koje voda putuje prije nego što stigne do naših domova.

Voda iz slavine često je kontaminirana raznim opasnim i štetnim tvarima, uključujući ali ne ograničavajući se na fluorid, živu, aluminij, bakar, nitrate i klor, koji se obično koriste u svrhu pročišćavanja vode.

Tijekom ljetne sezone naše tijelo zahtijeva povećanu količinu hidratacije. Stoga je ključno osigurati da voda koju konzumiramo bude kvalitetna, te da se prije konzumacije pročisti.

Značaj ovog problema leži u činjenici da redovito uzimanje zagađene vode dovodi do nakupljanja opasnih tvari poput teških metala i toksina u tijelu. Ovo postupno nakupljanje štetnih elemenata može na kraju uzrokovati degenerativne bolesti.

Osim konvencionalnih metoda prokuhavanja i destilacije vode, postoje alternativni, organski načini filtriranja ili čišćenja vode od štetnih kemikalija i zagađivača.

Jedno potencijalno rješenje za pročišćavanje vode je korištenje korijandera.

Utvrđeno je da korijander ima potencijalne koristi u području pročišćavanja vode.
Korijander, znanstveno poznat kao Coriandrum sativum, ključna je komponenta u azijskoj i meksičkoj kuhinji. Iako može podsjećati na peršin, okus mu je nevjerojatno snažniji i osebujniji.

Stoljećima su brojne kulture jako cijenile njegove brojne dobrobiti. Danas je visoko cijenjen zbog svojih moćnih svojstava čišćenja kojima nema premca.

Nadalje, jača imunološki sustav organizma, pozitivno utječe na probavni sustav te smanjuje nadutost i zadržavanje vode u tijelu.

Istraživanja su pokazala da konzumacija velikih količina korijandera dovodi do izlučivanja značajnih razina žive, olova i aluminija putem mokraćnog sustava.

Kada se stavi u vodu, ova biljka ima usporediv učinak pročišćavanja. Istraživanja su pokazala da samo šaka korijandera može učinkovito filtrirati do 2 litre vode.

Potapanjem korijandera, bilo u svježem ili osušenom stanju, u vodu koja je kontaminirana, biljka djeluje kao sredstvo za pročišćavanje privlačeći i vežući štetne čestice, toksine i metale iz vode. Kao rezultat toga, voda postaje osjetno sigurnija za konzumaciju.

Misterij biljke korijander pitanje je koje je zbunjivalo mnoge. Što točno ovu biljku čini tako jedinstvenom i ukusnom?
Dr. Douglas Schauer, znanstvenik na Ivy Tech Community Collegeu u Lafayetteu, Indiana, surađivao je s timom znanstvenika iz Hidalga, Meksiko, kako bi ispitali metode pročišćavanja zagađene vode u Meksiku.

Njegov istraživački tim otkrio je da je upotreba običnog korijandera učinkovita metoda u tu svrhu.

Tijekom istraživanja došli su do značajnog otkrića: upravo ova biljka ima superiornu sposobnost vezanja teških metala, poput žive i olova, koji su i vrlo toksični i opasni.

Enigma korijandera leži u rasporedu vanjskih stijenki sićušnih stanica koje čine njegovo lišće. Ti su zidovi po prirodi propusni, što omogućuje brzi unos teških metala prisutnih u kontaminiranoj vodi.

S obzirom na dostupnost korijandera i mogućnost samostalnog uzgoja, smatra se isplativom i učinkovitom metodom filtriranja vode prirodnim putem.

Kao rezultat toga, pokazalo se da je vrijedan alat za pročišćavanje vode u siromašnim nacijama.

Istraživanja su pokazala da biljka korijander ima moćniju sposobnost čišćenja od skupih sustava za filtriranje s aktivnim ugljenom.

Na primjer, i maslačak i peršin djeluju na sličan način pročišćavajući vodu apsorbirajući štetne toksine.