Trenutno Vijesti

Ministar zdravlja se HITNO OGLASIO: NEMA VIŠE SVADBI NI VESELJA, dosta je bilo, UKIDA SE SVE

Situacija sa pandemijom korona virusa se u cijelom svijetu velikom brzinom komplikuje i veliki broj država prijavljuje rekordne brojeve novozaraženih. Kada je u pitanju region, najbolje stanje je u Srbiji, ali se mnogi plaše da je to samo trenutno, i da nema šansi da treći pik koji je počeo, zaobiđe  ovu državu.

Trenutno je  najgora situacija u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji dok je Srbija na preko 200 zaraženih u jednom danu i taj broj stalno raste. Prema riječima članova kriznog štaba do porasta broja zaraženih dolazi najvjerovatnije zbog povratka građana koji su išli na godišnje odmore, a drugi razlog su porodična okupljanja kao što su slave, krštenja i svadbe.

Prema riječima ministra zdravlja Zlatibora Lončara broj zarženih je u prošloj sedmici na dnevnoj bazi iznosio 270 osoba a sada je on već 360 i on smatra da je do porasta došlo zbog organizovanja žurki i proslava. Dodao je kako je van svake pameti što pojedini krizni štabovi izdaju i specijalne dozvole za ovakva dešavanja i on će uraditi sve što je u njegovoj moći da se slavlja zaustave i da se ove dozvole prestanu izdavati.

On je napomenuo da je na snazi zabrana okupljanja više od 30 ljudi na jednom mjestu i nikakva specijalna dozvola tu mjeru ne može poništiti. On je uputio i apel osobama koje su pozvane na neku proslavu da te pozive odbiju a da pošalju poklon jer u ovim vremenima to bi bilo jedino pametno za uraditi. Također je napomenuo da je na viber broj do sada stiglo oko 900 prijava kršenja mjera.

Oglasi – Advertisement