Podrazumijeva se da su mnogi od nas bili uznemireni vremenskim prognozama tokom proteklog mjeseca. Na zdravlje mogu utjecati oscilacije i nagle promjene temperature, a prehrana je ključna. Nutricionistica Milka Raičević je objasnila da li je ono što jedemo važno kada je vani vruće i kako se rashladiti kada je vruće. Tvrdila je da će zdravo tijelo sam saopćiti svoju potrebu za hranom. Međutim, preporučljivo je jesti hranu koja ima puno vode kada je temperatura visoka. Najvažniji savjet je da pijete dovoljno tečnosti, ali sve to treba da bude praćeno vježbanjem. Naš tanjir bi trebao sadržavati boje crvene, žute, zelene i bijele, objasnila je.

Ističe da su jagode voće koje brani našu kožu, tijelo, um i mentalitet. Savjetuje se započeti dan voćem i žitaricama zbog niskog sadržaja kalorija. Cvekla je korisna jer reguliše naš krvni pritisak. Ovo korjenasto povrće najbolje je konzumirati sirovo i ima malo masti, puno vitamina i antioksidansa. “Postoji red, broj 5, ne jedite previše. U toku dana konzumirajte dva voća i tri povrća. Jedna šaka voća je jedna mjera. Dodajte limunov sok u salate ako želite da budu ukusnije. Prvo bi trebalo da popijete supu, a zatim glavno jelo, savjetovala je ona.

Ne smijemo biti gladni jer organizam pati, po pravilu koje je uspostavilo naše tijelo. Konzumirajte, ali pazite na veličinu porcija kako biste spriječili debljanje. Nisam za smuti sa pet vrsta voća. Uzmite kefir, dosta vode i mliječne proizvode. Morate obratiti pažnju na svoje tijelo. Prepoznajte svoje potrebe i izbjegavajte odustajanje od jela. Sport, svježa hrana, supa, smijeh i san. Recept je to”- izjavila je Milka Raičević.