Manje od šest sati spavate – nauka pokazala šta to znači za vaš mozak

0

Odavno je poznato koliko je san važan za pravilno funkcionisanje, koncentraciju, motivaciju i uspješno obavljanje svakodnevnih obaveza, ali uprkos čestim upozorenjima i savjetima, ljudi se ne pridržavaju pravila da spavaju oko 8 sati za zdravlje organizma, već gledaju serije dugo u noc ostaju na drustvenim skupovima do kasno, kucaju na mobitele…

Doktorica Rebecca Robbins objasnila je što se događa u mozgu kada mu damo samo šest ili manje sati sna i kako to može napraviti veliku razliku i samo jedan sat više, piše Večernji.hr. Ako spavate osam sati jedne noći i promijenite ritam sljedećih šest puta, zapravo šaljete poruku svom mozgu da se prilagodi drugoj vremenskoj zoni. Svaki sljedeći put kada odete u krevet postaje izazovno i zbunjujuće. Toksini mozak tada oslobađa može dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije.

Također, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju imaju veću vjerovatnoću da obole od gripe i raznih virusa jer opada imunitet i postajete osjetljiviji.

Tačan raspored odlaska u krevet i buđenja je ključ za očuvanje zdravlja. “Mnogi misle da je samo djeci potreban dobar san, ali i odraslima je potreban.

Dr Robbins predlaže da ne koristite mobilni telefon prije spavanja, već da odvojite nekoliko minuta za meditaciju, a zatim zaspite. Takođe, ako se slučajno probudite tokom noći, nemojte podizati svoj mobilni telefon. Pokušajte sjesti, prekrstiti noge i meditirati, prenosi LADBible.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći ubuduće da riješite svoje probleme ukoliko ih imate. Hvala vam što nas pratite i čitate, ostanite i dalje uz nas.

Pratite nas!